Grčka: Napad na ministarstvo za reformu javnog sektora

Anarhističke grupe od početka ekonomske krize često pribjegavaju ovakvim napadima na vladine zgrade i banke, ali primjetno izbjegavaju da ugroze zaposlene u tim objektima
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 08:07h

Nepoznata lica napala su prostorije ministarstva za reformu javnog sektora u Atini i, prema prvim izvještajima, tom prilikom nije bilo povređenih.

Nijedna ekstremistička grupa nije preuzela odgovornost za ovaj napad u centru Atine.

Razbijeni prozori i uništeni radni stolovi i računari rezultat su eksplozije improvizovane bombe koja je detonirana ispred ministarstva administrativnih reformi u središtu Atine. U eksploziji bombe sastavljene od pet boca s plinom na sreću niko nije povrijeđen, a ovo je već drugi ovakav napad u posljednjih 7 dana, javlja Rojters.

Prošlog utorka slična naprava eksplodirala je u kanceklariji bivšeg grčkog premijera Kostasa Simitisa.

Ministarstvo za reformu javnog sektora zaduženo je za ukidanje 150.000 radnih mjesta u javnom sektoru do 2015. godine, a slični napadi na policiju i političare sve su češći od kada je Grčka pristala na mjere štednje koje je EU nametnula kao uslov za pomoć Grčkoj za izlazak iz finansijske krize.

Grčka koaliciona vlada predvođena premijerom Lukasom Papademosom osudila je napad kao pokušaj destabilizacije zemlje na pragu majskih izbora.

Policija je potvrdila u saopštenju da su napadači za pravljenje eksplozivne naprave koristili boce sa tečnim gasom.

Takođe se dodaje da nije bilo prethodne najave za ovaj napad, što anarhisti u Grčkoj često praktikuju, javlja agencija AP.

Anarhističke grupe u Atini od početka ekonomske krize često pribjegavaju ovakvim napadima na vladine zgrade i banke, ali primjetno izbjegavaju da ugroze zaposlene u tim objektima.

Bonus video: