Nesreća u Sibiru: Prije pada aviona vidio se dim iz oba motora

Avion ATR 72 sa duplim motorom se srušio oko 30 kilometara od zapadnog sibirskog grada Tyumen
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 11:27h

Jedan od očevidaca avionske nesreće koja se jutros dogodila u Tjumenu rekao je da je vidio dim iz oba motora aviona ATR-72 aviokompanije Juter prije nego što se letjelica srušila, a život izgubila 31 od ukupno 43 osobe koje su se nalazile u avionu, saopštili su izvori iz istrage.

Prema ljekarskim izvještajima, od 12 osoba koje su preživjele nesreću četvoro je na reanimaciji, a osmoro je operisano.

"U obližnjim selima nađen je očevidac koji tvrdi da je vidio dim iz oba motora, kao i da je avion bio nagnut na lijevu stranu", navedeno je na sastanku operativnog štaba koji ispituje uzroke nesreće, prenijeli su ruski mediji.

Nešto ranije predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin naveo je da je istraga usmjerena u dva glavna pravca, na tehničku ispravnost aviona ili na grešku pilota, odbacujući mogućnost da su vremenske prilike uticale na pad aviona.

Istraga usmjerena u dva glavna pravca, na tehničku ispravnost aviona ili na grešku pilota

Kompanija Juter saopštila je da je avion pao dok je pilot pokušavao da izvede prinudno prizemljenje, a precizniji podaci o tome šta se zaista događalo u pilotskoj kabini tokom kratkog leta biće poznati kada istražitelji preslušaju "crne kutije" koje bilježe komunikaciju posade sa zemljom i među sobom.

Avion ATR-72 na liniji Tjumen - Surgut, koji se srušio poslije kratkog leta od svega nekoliko kilometara, u upotrebi je od 20. oktobra 1992. godine, a kompanija Juter datira iz 1934. godine.

U avionu koji je pao oko šest časova jutros po moskovskom vremenu, nalazilo se 39 putnika i četiri člana posade, a svi oni su iz Tjumena ili iz Surguta, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije. Vlasti su javile da je otvorena vanredna "vruća" telefonska linija za psihološku pomoć rodbini žrtava aviokatastrofe, a otvoren je i krizni štab za saniranje posljedica nesreće u kojem je angažovano 232 ljudi.

Predsjednik odložio obaveze

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev odložio je najavljeni današnji sastanak sa opozicijom i promijenio plan rada kada mu je javljeno za nesreću o čijim detaljima ga obavještava ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Prethodna veća avionska nesreća u Rusiji dogodila se 7. septembra u Jaroslavu kada se, takođe, odmah poslije polijetanja srušio avion Jak-42 koji je prevozio hokejaški tim Lokomotive, a od 45 osoba u avionu preživjela je samo jedna.

Avion ATR-72 koristi se za kratke i srednje letove, a u različitim verzijama može da primi od 64 do 74 putnika i nešto više od sedam tona tereta.

Galerija

Bonus video: