Kriza vraća 1.500.000 Grka na selo

Više od 68 posto ispitanika u području Atine i Soluna, dva najveća grada u zemlji, namjerava da se preseli na selo, dok ih je 19,3 posto već napustilo gradove
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 18:56h

Finansijska kriza vraća Grke na selo: više od 1,500,000 njih namjerava da napusti grad i da ode da živi na selu, prema rezultatima istraživanja Instituta za ispitivanje mnjenja "Kapa research" sprovedenog za ministarstvo poljoprivrede.

Više od 68 posto ispitanika u području Atine i Soluna, dva najveća grada u zemlji, kazalo je da namjerava da se preseli na selo, dok ih je 19,3 posto već preduzelo konkretne korake da do takve promjene dođe, piše u studiji.

Približno dvije trećine ljudi koji žele na ovaj način da promijene život studiralo je a tri četvrtine njih je mlađe je od 44 godine.

Njihovo polje interesa prvenstveno su stabla maslina, biološka poljoprivreda ili kultura aromatičnog i farmaceutskog bilja. Što se tiče drugih poljoprivrednih aktivnosti, najveće je interesovanje za uzgoj puževa, pčela, koza i ovaca.

Ove brojke ilustruju "veliki preokret u društvu i stilu života Grka" čiji "uticaj treba izmjeriti", ocijenio je ministar poljoprivrede Costas Skandalidis objavivši studiju.

Grčka ima više od 20 posto nezaposlenih, najviše mladih (51,5 posto njih ima manje od 24 godine).

Bonus video: