Smanjenje duga donijelo Grčkoj bolji rejting

Perspektive Grčke ipak nisu blistave - ta zemlja je u petoj godini recesije i, prema nekim procjenama, oporavak će biti znatno sporiji nego što se ranije očekivalo
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2012. 11:17h

Grčka je, pošto je postigla sporazum o smanjenju duga sa privatnim kreditorima kroz zamjenu obveznica, od bonitetne agencije Fič (Fitch) dobila nešto bolji rejting.

Fič je podigao rejting Grčke sa "ograničenog bankrota" na B- sa stabilnim perspektivama.

Novi rejting, koji će važiti za nove obveznice koje se emituju po grčkim zakonima, nije investicioni, odnosno dužničke hartije Grče ostaju u statusu bezvrijednih, uprkos velikom smanjenju dužničkog bremena te zemlje.

Fič je obveznicama emitovanim po stranim zakonima ostavio rejting C. Zamjena tih obveznica biće obavljena u prvoj polovini sledećeg mjeseca.

Atina je prošle nedjelje postigla sporazum sa 83,5 odsto privatnih vlasnika njenih dužničkih papira o smanjenju duga. Kreditori su prihvatili gubitak na grčkim obveznicama od 53,5 odsto i zamjenu hartija novim koje su pod povoljnijim uslovima za Grčku.

Zamjena obveznica bila je jedan od uslova za odobravanje drugog međunarodnog paketa zajmova Grčkoj koja je od maja 2010. opstala zahvaljujući prvom paketu spasilačkih zajmova.

U narednih nekoliko godina Grčka će iz spasilačkih fondova MMF-a i zone eura dobiti ukupno 172,7 milijardi eura, uključujuchi preostala sredstva iz prvog paketa i drugi paket zajmova od 130 milijardi eura, najavio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Perspektive Grčke ipak nisu blistave - ta zemlja je u petoj godini recesije i, prema nekim procjenama, oporavak će biti znatno sporiji nego što se ranije očekivalo.

Iduću godinu, kako se očekuje, obilježiće stagnacija grčkih privrednih aktivnosti a tek 2014. Grčka će ubilježiti ekonomski rast.

Bonus video: