Rim: Britanska vlada nas je ignorisala

Britanija je i dalje nostalgična za imperijalnom slavom, objavio je „Korijere dela sera“
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 18:41h

Između Londona i Rima juče je izbio diplomatski spor zato što Britanija nije obavijestila italijansku vladu prije nego što je započela neuspjelu misiju spasavnja talaca u Nigeriji.

U akciji su poginuli Britanac i Italijan koje je jedna militantna ekstremistička grupa držala kao taoce.

Kris Mekmanus i Franko Lamolinara su oteti u maju dok su radili za jednu građevinsku kompaniju na sjeverozapadu Nigerije.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da su ih ubili njihovi otmičari tokom spasilačke misije u kojoj su učestvovale nigerijske i britanske specijalne snage.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano je rekao da je „neobjašnjivo“ ponašanje britanske vlade koja nije obavijestila Italiju.

„Neophodno je političko i diplomatsko pojašnjenje.“

Italijani obaviješteni

Britanski sekretar za odbranu Filip Hamond je izjavio za BBC da je postojala mala mogućnost da se pokuša spasavanje talaca jer su obavještajni podaci pokazali da će oni biti premješteni i pogubljeni.

„To je veoma žalosno, ali je potpuno objašnjivo.“

Na pitanje da su Italijani odobrili operaciju, Hamond je rekao: „Obaviješteni su. Ne mislim da su to posebno odobrili, znali su šta se dešava.“

Premijer Mario Monti je rekao da je Italija obaviještena tek nakon što je počela akcija u gradu Sokoto. Britanska vlada je to juče potvrdila, prenio je Rojters.

„Italija nije obaviještena niti je od nje traženo mišljenje o akciji koja je italijanskog državljanina dovela u smrtnu opasnost,“ rekao je Fabricio Ćikito, zvaničnik stranke Narod

Na pitanje da su Italijani odobrili operaciju, Hamond je rekao: „Obaviješteni su. Ne mislim da su to posebno odobrili, znali su šta se dešava.“

„Između saveznika, o ovakvoj misiji se obično razgovora unaprijed. Britanska vlada nas je preskočila i potpuno ignorisala,“ rekao je.

Nostalgija za slavom

Dok su italijanski mediji kritikovali Britaniju zbog jednostrane akcije, komentatori takođe ukazuju da je ovaj događaj naglasio opadanje međunarodnog uticaja Italije.

Oni su incident povezali sa trenutnom borbom Italije da oslobodi dvojicu marinaca specijalizovanih za borbu protiv pirata, koje je privela indijska policija zbog ubistva dva ribara u Indijskom okeanu.

„Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje djeluje, možda nesvjesno, sa nostalgijom za imperijalnom slavom“, napisao je Antonio Puri Purini u dnevniku „Korijere dela sera“.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je umanjio značaj spora, rekavši, „svima su jasna ograničenja i brzi tajming u ovakvim slučajevima.“

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je umanjio značaj spora, rekavši, „svima su jasna ograničenja i brzi tajming u ovakvim slučajevima.“

Otmičari su frakcija militantne islamističke sekte Boko Haram koja je povezana sa sjevernoafričkim krilom Al Kaide, rekao je visoki zvaničnik nigerijske državne službe bezbjednosti.

Opao uticaj Italije u svijetu

Diplomatski incidenti u Nigeriji i Indiji su neočekivani izazov za Montija, koji je prvenstveno usredsređen na ekonomske reforme. On je došao na vlast kao šef neizabrane vlade tehnokrata u novembru, zamijenivši skandalima pogođenog Berluskonija dok je Italija teturala na ivici katastrofalnog bankrota.

Uprkos tome što je članica NATO i aktivna u međunarodnim mirovnim misijama – sa vojnicima u Avganistanu, Kosovu, Libanu i drugdje – izgleda da je međunarodni uticaj Italije opao posljednjih godina.

Berluskonijevi seksualni i korupcionaški skandali te diplomatski gafovi, nanijeli su štetu reputaciji Italije u inistranstvu, posebno nakon što je oklijevala kada su Britanija i Francuska izvršile pritisak za pokretanje bombaške kampanje NATO koja je pomogla u zbacivanju Muamera Gadafija.

Galerija

Bonus video: