Ministri EU o izbjeglicama, vizama i azilantima

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije saglasili su se danas o nizu mjera za rješavanje problema izbjeglica i unaprjeđenju sprovođenja Šengenskog sporazuma
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 20:20h

Ministarski savjet koga čine predstavnici svih 27 zemalja članica usvojio je na današnjem sastanku zajednički stav o neophodnosti zajedničkog programa za smještaj izbjeglica.

Program, koji još nije u potpunosti formulisan, predviđa da se zemlje kao što su Grčka i Italija, koje su izložene velikom prilivu izbjeglica iz ratom pogođenih djelova Afrike i Azije, donekle rasterete obaveze njihovog zbrinjavanja ravnomjernim naseljavanjem širom EU.

Isti program predviđa i finansijsku pomoć iz fondova EU zemljama domaćinima.

"Ovo je bila prijeko potrebna mjera i značajan korak ka konkretnom angažovanju kako bismo probleme izbjeglica rešavali zajednički i spajanjem resursa napravili korak naprijed u duhu solidarnosti", izjavila je tim povodom evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU odlučili su, sem toga, da ovlaste Mješoviti savjet, koga čine predstavnici zemalja Šengenske zone i pridruženih članica (Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn), da najmanje jednom godišnje procijeni situaciju u zoni i predoči izvještaj evropskim institucijama.

Te institucije, koje čine Evropski savjet, komisija i parlament, potom bi odlučivale o eventualnom uvođenju privremenih graničnih kontrola unutar Šengena ili suspenziji bezviznog režima za one zemlje iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata.

Među zemlje porijekla lažnih azilanata često je tokom posljednjje dvije godine pominjana Srbija i ostale ex-Yu teritorije.

Prvi sastanak Mješovitog savjeta održaće se u junu, navodi se u saopštenju izdatom poslije današnjeg sastanka.

Evropska komisija je prošle godine predložila da samostalno donosi odluke u vezi sa gore pomenutim mjerama, ali su ministri zemalja članica lavovski dio ovlašćenja sačuvali za sebe.

I konačno, Ministarski savjet je danas usvojio stav o potrebi uvođenja zajedničkog standarda o minimalnim pravima azilanata koji bi važio na cijeloj teritoriji EU.

Trenutno se kriterijumi za dobijanje političkog azila unutar EU drastično razlikuju od države do države, što stvara mogućnosti za razne vrste zloupotreba.

Bonus video: