Sarkozi: Francuska ima previše stranaca

Sarkozi je neposredno prije nereda u Parizu 2005. godine mlade delikvente iz pariskih predgrađa nazvao "ološem"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 10:41h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi smatra da u Francuskoj živi previše stranaca, a da sistem integracije "sve lošije fukcioniše".

Francuski predsjednik je ovo izjavio tokom televizijske debate braneći svoj plan da prepolovi dolazak novih imigranata ukoliko bude reizabran za predsjednika, prenosi AFP.

Sarkozi, čiji je otac bio mađarski imigrant, smatra da imigracija može da bude korisna, ali da je potrebna stroža kontrola priliva imigranata, kroz prije svega oštrije propise o tome ko može da dozbije dozvolu boravka.

On je najavio namjeru da smanji priliv imigranta sa 180.000 na 100.000 godišnje i ograniči socijalnu pomoć imigrantima koji žive u Francuskoj više od 10 godina.

Prema anketama javnog mnjenja, Sarkozi zaostaje za kandidatom Socijalista Fransoa Olandom uoči predsjedničkih izbora u aprilu. On se za glasove konzervativnih birača bori sa desničarskom strankom Nacionalnog fronta koju predvodi Marin Lepen.

Francuski predsjednik je često izazivao podjele u javnosti kontroverznim izjavama o rasnim pitanjima i imigraciji, kao kada je neposredno prije nereda u Parizu 2005. godine mlade delikvente iz pariskih predgrađa nazvao "ološem".

Za njegove vlade već su donijeti strožiji propisi o imigraciji, a sprovedena je i kontroverzna kampanja deportacije Roma.

Najnovija polemika izbila je poslije sugestije premijera Fransoa Filona da je klanje životinja po vjerskim običajima zastarjelo, što je pogodilo jevrejske i muslimanske gradjane.

Neposredan povod bio je televizijski dokumentarac po kome iz klanica u regionu Pariza izlazi isključivo meso "halal", obradjeno na način koji dozvoljava muslimanska vjera.

Bonus video: