Kreditni rejting Grčke na predbankrotnom nivou

Grčka duguje inostranim povjeriocima više od 350 milijardi eura i bez obilne strane finansijske podrške bi, prema mišljenju međunarodnih ekonomista, sigurno bankrotirala
0 komentar(a)
Grčka pijaca, Foto: Reuters
Grčka pijaca, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2012. 10:32h

Američka rejting agencija "Mudis" snizila je suvereni rejting Grčke na predbankrotni nivo "C", sa prethodnog "Ca", objavljeno je u Njujorku.

Rojters navodi da je "Mudis" treća kreditna agencija koja je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca snizila suvereni kreditni rejting Grčke, uprkos činjenici da je Atini ove sedmice odobrena prva tranša novog spasonosnog zajma EU za namirivanje dužničkih obaveza.

Početkom ove sedmice je i rejtinška agencija "Standard i purs" takođe snizila rejting Grčke do nivoa "selektivnog bankrota", a prošle nedjelje se oglasila i treća rejtinška agencija " Fič" koja je takođe umanjila grčki kreditni rejting.

Zemlje članice EU su 21. februara odlučile da prihvate novi plan finansijske pomoći Grčkoj kako bi ova zemlja izbjegla bankrot i time dovela u opasnost cijelu eurozonu.

Plan EU predviđa, između ostalog, otpis grčkog duga u vrijednosti 107 milijardi eura i odobravanje novog zajma od 130 milijardi eura.

U Atini je ranije najavljeno da će predstavnici međunarodnih kreditora ubuduće stalno nadlegati kako grčka vlada izvršava preuzete obaveze, posebno povodom najavljenih novih mjera štednje u javnom sektoru.

Grčka duguje inostranim povjeriocima više od 350 milijardi eura i bez obilne strane finansijske podrške bi, prema mišljenju međunarodnih ekonomista, sigurno bankrotirala.

Bonus video: