POMOĆ ILI UCJENA...

Papuljas: Ko je gospodin Šojble da omalovažava Grčku?

Rasprava o tome šta Grčka još treba da uradi da bi dobila novu pomoć, izazvala je rat izjavama među zemljama eurozone, u kojem najviši političari razmjenjuju žaoke komentarišući pouzdanost Grčke kao dužnika
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 00:06h

Posljednjih dana političari iz Njemačke i Holandije su kritikovali kreatore politike u Atini, otvoreno sumnjajući u njihova obećanja da će sprovesti dalekosežne reforme i smanjiti državne rashode u zamjenu za drugi paket mjera pomoći, vrijednosti 130 milijardi eura.

Komentari su odrazili povećanje nepovjerenja i nesigurnost u uspjeh paketa mjera za spašavanje, što je uznemirilo tržište jer su investitori zabrinuti da Grčka neće dobiti očekivanu pomoć i da idućeg mjeseca može proglasiti moratorijum na plaćanje.

Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropske komisije, pomirljivim tonom je danas pokušao da popravi odnose: "Želio bih da pozdravim hrabrost Vlade i naroda Grčke u ovim veoma izazovnim vremenima i nadam se da će članice Evropske unije prihvatiti obavezujuća obećanja Grčke".

Zemlje EU žele garanciju da će Grčka vratiti dugove

U Grčkoj ogorčenje raste nad onim što mnogi smatraju ponižavanjem, dok rastu teškoće izazvane povećanjem zahtjeva povjerilaca prema zemlji koja je u petoj godini recesije.

Zemlje eurozone žele uvjeravanja da će Grčka otplatiti spasilačke kredite ako joj se da još jedan paket mjera vrijednosti 130 milijardi eura.

Pošto se Vlada Grčke u nedjelju suočila se nasilnim neredima i uspjela da strog plan štednje progura kroz Skupštinu, ministri eurozone su nametnuli nove, dodatne uslove, kao što su pisane obaveze političara i još više rezanja državnih rashoda.

Odlaganje paketa pomoći čak i pošto je Atina ispunila i te zahtjeve, pokidali su već istanjene nerve.

Ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble je još više razgnjevio Grke kada ih je pozvao da odlože opšte izbore, planirane za april, da bi se sadašnjoj, privremenoj, tehnokratskoj vladi dalo vremena da sprovede reforme.

"Mi smo veoma svjesni svoje odgovornosti za Grčku i grčki narod. Ali, kao što sam i rekao: možemo da pomognemo, ali ne možemo sipati u bunar bez dna", rekao je Šojble u srijedu u intervjuu.

Taj komentar je izazvao gnjev u Grčkoj gdje je predsjednik Republike Karolos Papuljas žestoko uzvratio. "Neću prihvatiti da gospodin Šojble ponižava moju zemlju", rekao je on u srijedu tokom jednog skupa u Ministarstvu odbrane.

"Ko je gospodin Šojble da omalovažava Grčku? Ko su Holanđani? Ko su Finci? Mi smo uvijek bili ponosni što branimo ne samo svoju slobodu, ne samo svoju zemlju, već slobodu Evrope", rekao je on.

Trebalo je da se ministri eurozone sastanu u ponedjeljak da odluče o mjerama pomoći, ali neizvjesnost oko spašavanja Grčke i napetost među zvaničnicima koji bi trebalo da sarađuju na smirivanju najveće finansijske prijetnje koju je Evropa ikada doživjela, izazvali su pad na berzama.

Drugi zvaničnici u Atini su takođje izrazili ogorčenje zbog grubog pristupa Njemačke i drugih evropskih zemalja.

"To što se danas radi sa Grčkom je bez presedana", rekao je grčki ministar za zaštitu građana Hristos Papucis, bivši evropski komesar. "Žrtve grčkog naroda su nepodnošljive".

"Bilo koji novi zahtjevi naših partnera znače izrugivanje našoj zemlji", rekao je on u današnjem saopštenju. "To je sirovo ucjenjivanje Vlade i političkog sistema u Grčkoj. To je direktna uvreda Skupštine, osnovnog stuba grčke demokratije. To je direktna uvreda dostojanstva i ponosa grčkog naroda. Neki u Evropi zaboravljaju da iza numeričkih ciljeva postoje ljudi", ukazao je Papucis.