PISMO O ZAVJERI

Borba za prevlast u Vatikanu

Pismo je početkom januara kolumbijski kardinal Dario Kastriljon Hojos dostavio državnom sekretaru Vatikana
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 20:18h

Vijest o bizarnoj zavjeri da se izvrši atentat na papu Benedikta XVI, koja je odjeknula u Italiji, signalizira najnoviji obrt u sve žešćoj borbi za vlast u Vatikanu.

Italijanski list „Fato kvotidiano“ je na naslovnoj strani objavio senzacionalno pismo naslovljeno „mordkomplott“ (zavjera o smrti) u kome se navode detalji navodne zavjere protiv pape.

Uprkos tvrdnjama portparola Vatikana da je u pitanju „nonsens koji ne bi trebalo ozbiljno shvatiti“, sadržaj anonimnog pisma upozorenja koji datira od 30. decembra 2011. prenijela je većina italijanskih i njemačkih medija.

„Ovo se čini toliko nerealnim i neozbiljnim da ne želim čak ni da ga komentarišem“, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Pismo je početkom januara kolumbijski kardinal Dario Kastriljon Hojos dostavio državnom sekretaru Vatikana, Tarćiziju Bertoneu, i papinom ličnom sekretaru, Georgu Ganšvajnu, piše „Fato kvotidiano“.

List sugeriše da je pismo napisano na njemačkom da ne bi privuklo pažnju određenih vatikanskih zvaničnika dok jasno i direktno komunicira sa bliskim savjetnicima pape, koji je Njemac.

Označeno kao „strogo povjerljivo za Svetog oca“, u pismu se govori o nekoliko razgovora koje je kardinal Paolo Romeo, nadbiskup Palerma, navodno imao sa italijanskim biznismenima u Pekingu na putovanju prošlog novembra tokom kojeg je predvidio da će papa umrijeti u roku od 12 mjeseci, te sugerisao da će ga zamijeniti Anđelo Skola, nadbiskup Milana.

Kastriljon Hojos je smatrao prijetnju dovoljno ozbiljnom pa je predložio Vatikanu da otvori istragu o tome što je rečeno tokom misterioznog putovanja u Kinu.

Prema pisanju „Fata kvotidiana“, najnovija otkrića su dodatni dokaz da se unutar Vatikana vodi borba za vlast. Ranije ovog mjeseca, četiri sveštenika su javno branila njihovo upravljanje Vatikanom nakon što je jedan bivši zvaničnik iznio oštre kritike o korupciju zbog načina na koji su tenderi i ugovori sklapani u toj državi.

Galerija

Preporučujemo za Vas