Grčka pred bankrotom: Vlada otpušta 15.000 zaposlenih

"Odluke moraju da budu donijete, a lopta je sada u rukama Grka", poručio je portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Olija Rena Amadeu Altafaž
0 komentar(a)
Grčka protesti, Foto: Beta/AP
Grčka protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.02.2012. 12:31h

Grčka koaliciona vlada je saopštila da je prihvatila zahtjeve svojih međunarodnih kreditora da ove godine otpusti 15.000 radnika iz javnog sektora, u okviru novog zakona kojim će otkazi biti dozvoljeni.

Ministar za reforme javnog sektora Dimitris Repas saopštio je u ponedjeljak vijesti o otkazima, u vrijeme kada su ponovo odloženi pregovori o novom paketu finansijske pomoći, koji je Grčkoj potreban da bi izbjegla bankrot u martu, kada na naplatu dospjevaju obveznice vrijedne 14,5 milijardi eura, prenijela je agencija AP.

Dato saopštenje ukazuje na značajnu promjenu stava zvanične Atine, budući da su državni poslovi dosad bili zaštićeni od ozbiljne finansijske krize, koja traje već dvije godine.

Evropska komisija je upozorila da Grčka već kasni sa ispunjavanjem zahtjeva Brisela u vezi sa političkim dogovorom u okviru kog se ta prezadužena zemlja obavezala da će reformisati svoju ekonomiju i smanjiti javni dug u zamenu za novi paket međunarodne finansijske pomoći.

"Odluke moraju da budu donijete, a lopta je sada u rukama Grka", poručio je portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Olija Rena Amadeu Altafaž.

EU i Međunarodni monetarni fond, u okviru dugačke liste zahtjeva, pored otpuštanja u ogromnom grčkom javnom sektoru, traže i smanjenje minimalne bruto mjesečne zarade koja iznosi 750 eura.

Sindikati i udruženja zaposlenih protive se smanjenju plata, ukazujući da bi to produbilo recesiju koja traje već četiri godine i povećalo nezaposlenost koja već dostiže 19 odsto.

Bonus video: