Merkel: Povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma smanjuje povjerenje u globalni poredak

Merkel je u govoru u njemačkom gradu Mister kazala je da je bilo potrebno 12 godina za postizanje sporazuma. Dodala je da je sporazum "sigurno sve samo ne idealan" i priznala je da ima još puno tačaka zabrinutosti oko Irana
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2018. 10:38h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da jednostrano povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma umanjuje povjerenje u globalni poredak.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija zalagale su se za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da se povuče i ponovo uvede sankcije toj zemlji.

Merkel je u govoru u njemačkom gradu Mister kazala je da je bilo potrebno 12 godina za postizanje sporazuma. Dodala je da je sporazum "sigurno sve samo ne idealan" i priznala je da ima još puno tačaka zabrinutosti oko Irana.

"Mislim da nije pravedno jednostrano ukidati sporazum koji je postignut i koji je jednoglasno potvrdio Savet bezbjednosti UN. To umanjuje povjerenje u međunarodni poredak", rekla je njemačka kancelarka.

Ona se osvrnula i na povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, dodajući da "je loša vijest za svijet, ako svako radi šta želi".

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka postigle su 2015. nuklearni sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. Predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je objavio da se SAD povlače iz tog sporazuma i najavio uvođenje "najvišeg nivoa" ekonomskih sankcija Teheranu.

Bonus video: