O BUDŽETU GRČKE

„Bolesna mašta“ Njemačke

Prema njemačkom planu, jedan komesar EU kojeg bi imenovali ministri finansija eurozone, mogao bi da stavlja veto na grčke budžetske odluke
0 komentar(a)
Grčka euro, Foto: Reuters
Grčka euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2019. 03:04h

Plan njemačke vlade, koji je procurio u medije, predviđa da „komesar za budžet“ preuzme kontrolu nad grčkim programom poreza i potrošnje.

„Fajnenšl tajms“, koji ima kopiju plana, opisao ga je kao „neuobičajeno širenje“ kontrole Evropske unije.

Grčka ministarka obrazovanja Ana Diamantopolu opisala je njemački plan kao „proizvod bolesne mašte“.

Evropska komisija je saopštila da budžet „mora ostati puna odgovornost grčke vlade.“

Jedan njemački zvaničnik je za agenciju Asošiejtid pres rekao da ministri finansija eurozone razmatraju taj plan.

Grčka nije ispunila uslove koje su joj postavili međunarodni kreditori. Trenutno sa njima pregovara o drugom paketu pomoći, vrijednom 130 milijardi eura.

Ako narednih dana ne bude postignut nikakav dogovor, Grčka neće dobiti sljedeću tranšu iz prvog paketa i prijeti joj bankrot u martu.

Prema njemačkom planu, jedan komesar EU kojeg bi imenovali ministri finansija eurozone, mogao bi da stavlja veto na grčke budžetske odluke

Prema njemačkom planu, jedan komesar EU kojeg bi imenovali ministri finansija eurozone, mogao bi da stavlja veto na grčke budžetske odluke, ako one ne bi bile u skladu da ciljevima koje su odredili međunarodni zajmodavci.

„S obzirom na dosadašnje razočaravajuće ispunjavanje ciljeva, Grčka mora da prihvati prenošenje budžetskog suvereniteta na nivo EU na određeni period“, prenio je FT.

Prema predlozima, evropskim institucijama koje već funkcionišu u Grčkoj trebalo bi dati „određena ovlašćenja da odlučuju“ o fiskalnoj politici, rekao je Rojtersu jedan njemački zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman.

Neki njemački zvaničnici su pozdravili ideju da EU preuzme kontrolu nad finansijama Grčke.

„Imajući u vidu da mnogi predlozi za Grčku nisu primijenjeni, sugestija ka većoj kontroli i nadzoru ide u pravom smjeru,“ rekao je Rojtersu Norbert Bartle, koji vodi budžetsku politiku stranke CDU kancelarke Angele Merkel.

Demonstranti su u petak u Atini pokušali da blokiraju „trojku“ kreditora – EU, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku

Njemačka, Francuska i druge države eurozone do sada su govorile da je cifra od 130 milijardi dogovorena u oktobru crvena linija koja se ne smije preći. Međutim, njemački časopis „Špigl“ je objavio da grčki kreditori strahuju da će biti potrebno dodatnih 15 milijardi eura.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, saopštila je da želi da „pojača“ monitoring grčkih javnih finansija, snaženjem „kapaciteta“ u Atini, ali da Grčka mora ostati suverena, prenio je AFP.

Mjere štednje su naljutile mnoge Grke. Demonstranti su u petak u Atini pokušali da blokiraju „trojku“ kreditora – EU, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku – u njihovom hotelu.

Izbori u Grčkoj su zakazani za april.