Le Mer: Evropske zemlje ne treba da budu vazali SAD

Le Mer je rekao za radio Evropa-1 da Evropa ne treba da prihvati da SAD budu "globalni ekonomski policajac", navodeći da želi da evropske kompanije nastave da trguju s Iranom uprkos Trampovoj odluci
50 pregleda 1 komentar(a)
Bruno Le Mer, Foto: Reuters
Bruno Le Mer, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2018. 08:39h

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer izjavio je danas da evropske zemlje ne treba da budu "vazali SAD" poslije odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da izađe iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovo uvede sankcije toj zemlji.

Le Mer je rekao za radio Evropa-1 da Evropa ne treba da prihvati da SAD budu "globalni ekonomski policajac", navodeći da želi da evropske kompanije nastave da trguju s Iranom uprkos Trampovoj odluci.

Francuski ministar je predložio stvaranje evropskog tijela koje bi imalo ista ovlašćenja kao Ministarstvo pravde SAD da kažnjava strane kompanije zbog njihovih trgovinskih praksi.

Tramp je rekao da nuklearni sporazum iz 2015. koji je omogućio ukidanje sankcija Iranu nije dovoljan. Evropske zemlje upozoravaju da će njegova odluka podići rizik od konflikta u regionu.

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka postigle su 2015. nuklearni sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. Predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je objavio da se SAD povlače iz tog sporazuma i najavio uvođenje "najvišeg nivoa" ekonomskih sankcija Teheranu.

Bonus video: