Putin uvodi ispite iz istorije i ruskog jezika za imigrante

Putin je optužio ruske nacionaliste da pokušavaju da unište multietničku osnovu Rusije
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta
Vladimir Putin, Foto: Beta
Ažurirano: 23.01.2012. 10:29h

Ruski premijer Vladimir Putin, favorit na predsjedničkim izborima u martu, najavio je danas da će pooštriti imigracionu politiku i od naredne godine uvesti ispite iz poznavanja istorije i ruskog jezika za imigrante.

“Od naredne godine, trebalo bi uvesti ispit iz ruskog jezika, poznavanja ruske istorije i književnosti, kao i ustavnih odredbi za dobijanje i produžetak" dozvole boravka”, navodi se na Putinovom sajtu za izbornu kampanju, a prenosi Nezavisima gazeta.

U istom tekstu, Putin je optužio ruske nacionaliste da pokušavaju da unište multietničku osnovu Rusije i uporedio današnje nacionalističke pokrete sa nacionalizmima koji su 1991. godine doveli do raspada SSSR.

“Uvjeren sam da su pokušaji nametanja 'ruskog nacionalizma' u jednoj multietničkoj državi u suprotnosti sa našom hiljadugodišnjom istorijom”, navodi se u autorskom tekstu ruskog premijera.

“Naši protivnici i provokatori raznih vrsta pokušavaju da Rusiji oduzmu tu multietničku osnovu navodeći potpuno pogrešne argumente kao što su pravo Rusa na samoopredeljenje i pozivajući se na 'rasnu čistotu”, upozorava Putin.

Rusiju je krajem 2010. godine pogodio talas nacionalističkih protesta i ksenofobičnih sukoba nakon ubistva mladog fudbalskog navijača tokom nereda u Moskvi.

Bonus video: