Prosječan Njemac star, sam, bez djece i dobro situiran

Prosječna starost "glave porodice" u njemačkoj prijestonici je 47,8 godina, a u pokrajini Sarland gdje ima najviše staračkih domaćinstava 50,2 godine
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 08:00h

Studija o domaćinstvima u Njemačkoj koju je sprovela Istraživačka agencija GfK pokazala je ogromne regionalne razlike, kao i demografske promjene.

Sudeći po tim podacima, njemačko društvo doživljava demografske promjene. Broj porodica sa djecom opada, a povećava se prosječna starost stanovništva, prenosi njemački dnevnik "Velt".

Najveći udio među njemačkim domaćinstvima čine domaćinstva starija od 60 godina (34,9 odsto), a zatim slijede domaćinstva između 40 i 49 godina (21,2 odsto), dok onih između 50 i 59 godina ima 17, procenata. Najmanje je domaćinstava mlađih od 30 godina (11,5 odsto).

Domaćinstva bez djece (31,2 odsto) znatno preovlađuju nad onima sa djecom kojih je najviše u Bavarskoj. U skoro 40 odsto domaćinstava u Njemačkoj žive samci.

Dok najviše visokih solitera ima u Berlinu i Hamburgu, u pokrajini Sarland ljudi, uglavnom, žive u porodičnim kućama

Prosječna starost "glave porodice" u njemačkoj prijestonici je 47,8 godina, a u pokrajini Sarland gdje ima najviše staračkih domaćinstava 50,2 godine.

List navodi da najviše jednočlanih domaćinstava ima u velikim i univerzitetskim gradovima kao što je recimo Regensburg, dok u seoskim sredinama živi najviše porodica sa djecom.

Jasne su i regionalne razlike u pogledu stambenih struktura. Dok najviše visokih solitera ima u Berlinu i Hamburgu, u pokrajini Sarland ljudi, uglavnom, žive u porodičnim kućama.

Studija se bavila i finansijskom situacijom stanovništva. Te podatke bi mogle da koriste marketinške kompanije i preduzeća jer detaljno navode gdje se isplati plasirati ili reklamirati određene proizvode, a gdje ne.

Tako bi na primjer, proizvođači luksuzne robe trebalo prvenstveno da se fokusiraju na jug zemlje odnosno Hesen, Bavarsku i Baden-Virtemberg jer tamo žive građani sa najvišim mjesečnim prihodima koji prelaze i 7.500 eura.

Na dnu skale se nalaze gradovi Bremerhafen i Trir gdje živi najviše domaćinstava sa primanjima ispod 1.100 eura mjesečno.

U Berlinu ne samo da ima najviše mladih i samaca, već i onih sa niskim primanjima jer svako četvrto domaćinstvo ima mjesečni prihod manji od 1.100 eura, zaključuje "Velt".

Bonus video: