Bal ekstremnih desničara - svjetska kulturna baština?!

Zbog stalnih demonstracija koje prate ovaj bal najavljivano je da bi on ubuduće mogao da izgubi dosadašnje mjesto održavanja, bečku palatu Hofburg
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 13:36h

U burnu diskusiju oko bala desničara u Beču, sad je umiješan i UNESCO, koji je ovaj bal uvrstio u nematerijalno kulturno nasleđe sveta.

Bal desničarskih studentskih organizacija, tokom kojeg svake godine policija ima pune ruke posla, jer se održavaju i demonstracije protiv okupljanja desnice, nalazi se na listi 17 bečkih balova koji su 2010. godini od UNESCO-a proglašeni svjetskim kulturnim nasljeđem.

Na listi balova koji predstavljaju, prema UNESCO, kulturno nasljeđe ne nalaze se najveći bečki balovi, kao što je Opernbal ili bal Filhamornijskog orkestra, ali zato je na njoj bal desnice.

Opernbal, Beč

Bal desničarskih studentskih organizacija je tradicionalni skup ekstremno desničarskih organizacija njemačkog govornog prostora, na kojem se okupljaju desničari iz čitave Evrope.

U bečkoj kancelariji UNESCO objašnjavaju da je ovaj bal uvršten na listu samo kao primjer bečkih balova, a najavljuje da će na idućem stručnom savjetu još jednom biti razmotreno ovo pitanje.

Prema UNESCO, ovaj bal je dospio na listu jer ispunjava sve formalne kriterijume jednog tradicionalnog bečkog bala.

Međutim, Komitet koji je podnio zahtjev za uvrštavanje bečkih balova u kulturna nasljeđa svijeta ističu da se radi o bečkoj tradiciji balova i da politička pitanja s tim u vezi nisu razmatrana.

Bečki bal desničarskih studentskih organizacija je tradicionalni skup na kojem se okupljaju ekstremni desničari iz čitave Evrope

Ipak, UNESCO je skinuo listu sa svog sajta nakon što su se pojavile kritike ovakvog poteza organizacije.

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) iskoristila je uvrštavanje desničarskog bala u kulturno nasljeđe svijeta i logu bala dodala je pečat svjetske organizacije.

Zbog stalnih demonstracija koje prate ovaj bal proteklih mjeseci je najavljivano da bi on ubuduće mogao da izgubi dosadašnje mjesto održavanja, bečku palatu Hofburg, i da bi mogao biti izmješten na neku drugu lokaciju.

Galerija

Bonus video: