Bivši član grčke Vlade: Akropolj dati pod zakup

Jakumatos je istovremeno pozvao na prekid štrajkova protiv mjera štednje u Ministarstvu kulture
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 08:30h

Bivši član grčke Vlade Gerasimos Jakumatos predložio je juče da Grčka da pod zakup Akropolj i ostala arheološka nalazišta u okviru borbe protiv dužničke krize koja može da dovede do bankrota države.

"Treba da damo pod zakup Akropolj i ostale lokacije da bismo dostojanstveno došli do novca, umesto da smanjujemo penzije i plate", rekao je lokalnom radiju bivši zamjenik ministra zdravlja.

Jakumatos je istovremeno pozvao na prekid štrajkova protiv mjera štednje u Ministarstvu kulture, zbog čega tokom prošle godine hiljade turista nisu mogle da obiđu sveto brdo i ostale znamenitosti.

"Ponižavajuće je kada posjetioci iz Kine, Finske ili Ekvadora dođu u Atinu i vide da je Partenon zatvoren zbog štrajka", rekao je bivši član grčke vlade, prenijela je kineska agencija Sinhua.

Akropolj i ostale arheološke loakcije bili su zatvoreni svakog vikenda u posljednjih mjesec dana zbog štrajka povodom neisplaćenih zarada i nadoknada za prekovremeni rad.

Predstavnici industrije turizma požalili su se da zbog radničkih protesta ovaj sektor trpi gubitke. Turizam učestvuje sa 18 odsto u grčkom društvenom proizvodu. Grčki mediji i običi građani oštro su kritikovali izjavu Jakumatosa i odbacili njegov predlog kao šokantan, nevjerovatan i uvredljiv.

Bonus video: