PITANJE GENOCIDA

Turska najavljuje nove mjere protiv Francuske

U Ankari optužuju predsjednika Nikolu Sarkozija da na taj način želi da pridobije glasove oko 500.000 Jermena
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 13:49h

Turska će preduzeti nove mjere protiv Francuske ukoliko i Senat u Parizu usvoji zakon kojim će se kažnjavati oni koji tvrde da nad Jermenima nije izvršen genocid u vrijeme raspada Otomanske imperije.

"Ankara bi mogla da spusti nivo diplomatskih odnosa u Parizu ukoliko Senat usvoji taj zakon", citira agencija AFP jednog zvaničnika.

Donji dom francuskog parlamenta je krajem decembra usvojio predlog zakona u kome je predviđena kazna zatvora do godinu dana i 45.000 eura za one koji osporavaju postojanje tog genocida.

Ali, da bi on stupio na snagu i počeo da se primjenjuje, treba da ga usvoji i Senat što se očekuje krajem ovog mjeseca.

Turska je zbog toga krajem decembra povukla svog ambasadora na konsultacije i stavila "na led" političke, ekonomske i vojne kontakte s Franuskom.

U Ankari optužuju predsjednika Nikolu Sarkozija da na taj način želi da pridobije glasove oko 500.000 Jermena koji godinama žive u Francukoj.

U Ankari se saznaje sa će se turski ambasador iduće nedjelje vratiti u Pariz kako bi lobirao protiv usvajanja predloga tog zakona i u Senatu.

Turska osporava tvrdnje da je u vrijeme raspada Otomanske imperije 1915. godine nad Jermenima izvršen genocid. ,Pripadnici tog naroda, međutim, tvrde da je tada ubijeno više od milion i po Jermena i da je to bio smišljeni zločin.

Preporučujemo za Vas