Grčka štrajkovima dočekuje Novu godinu

Grci će i Novu godinu dočekati sa štrajkovima koji su, zbog protivljenja mjerama štednje i reformama, paralisili zemlju tokom gotovo cijele 2011. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 13:17h

Danas su zaposleni u poreskim službama Grčke napustili svoje kancelarije i započeli 48-časovni štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog mjera štednje i drastičnog smanjenja njihovih plata.

Oni neće raditi posljednja dva radna dana u godini koja odlazi i vratiće se na posao u januaru 2012. godine.

Najava ovog štrajka juče je izazvala pravu okupaciju kancelarija poreznika, pošto su građani u posljednjem času pokušavali da regulišu svoje obaveze pogotovo što se za iduću godinu predviđa povećanje fiskalnih izdataka.

U Grčkoj, koja je ove godine pogođena najtežom finansijskom krizom u godinama poslije Drugog svjetskog rata, gotovo da nije bilo radnog dana kada neko nije štrajkovao. Radnici, službenici i penzioneri na taj način izražavaju nezadovoljstvo zbog smanjenja primanja i gubljenja posla.

U godini koja odlazi drastično je povećan broj nezaposlenih, pogotovo među mladima.

Dužnička kriza je krajem godine dovela do pada socijalističke vlade PASOK-a i odlaska Jorgosa Papandreua i formiranja koalicionog kabinata, na čijem se čelu našao poznati finansijski stručnjak Lukas Papadimos.

Mjerama štednje i reformama javnih službi novi premijer pokušava da smanji deficit u državnom budžetu, što je preduslov za dobijanje novih zajmova iz dogovorenog "paketa" pomoći Evropske unije od 130 milijardi eura.

U Atini se sredinom januara očekuje delegacija "trojke" (MMF, Evropske centralne banke i EU), koja treba da ocijeni da li je Atina ispunala preduslove za dobijanje novog zajma, što podrazumijeva dalju štednju i davanje otkaza zaposlenima.

Bonus video: