London povećeva cijene alkohola zbog opijanja

U igri je navodno plan da se zabrani prodaja akloholnih pića u engleskim radnjama po cijenama nižim od 40 do 50 penija
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 07:56h

Britanski premijer Dejvid Kameron je naložio svojim službenicima da razrade planove uvođenja minimalnih cijena alkoholnih pića na domaćem tržištu, kako bi se stalo na put pretjerivanju sa alkoholom koje svake godine života košta na hiljade Britanaca, piše londonski "Dejli telegraf".

U igri je navodno plan da se zabrani prodaja akloholnih pića u engleskim radnjama po cijenama nižim od 40 do 50 penija (63 do 79 dolarskih centi) po jedinici.

To bi rezultiralo znatnim povećanjem cijena alkohola, naročito jabukovače i još nekih žestokih pića, prenosi Rojters.

U britanskoj vladi ipak tvrde da nikakva odluka još nije donijeta.

Škotska vlada je, inače, već najavila planove uvođenja minimalnih cijena alkoholnih pića, a britanskoj ostaje ili da kopira škotsko rješenje i u Engleskoj, ili da uvede sistem poreza baziran na broju jedinica alkohola u određenom piću.

Procjenjuje se da bi i jedna i druga opcija koštale britanske ljubitelje kapljice dodatnih 700 miliona funti (1,1 milijardu dolara) godišnje.

U članku "Dejli Telegrafa" u srijedu citiran je i neimenovan izvor u vladi, koji je rekao da je ministarstvo privrede upozorilo premijera Kamerona da bi uvođenje minimalne cijene moglo da bude u nesaglasnosti sa zakonodavstvom EU.

S druge strane, britanskoj vladi bi i dodatno oporezivanje alkoholnih pića moglo da bude atraktivno, s obzirom na uvođenje mjera štednje u cilju smanjenja velikog budžetskog deficita zemlje.

Bonus video: