Britanija u opasnosti od povratka recesije

Ekonomisti tvrde da bi jedini način da se zemlja izvuče iz dvostruke recesije bio da se olabavi stezanje kaiša kako bi se podstakla potražnja
0 komentar(a)
London, Foto: Wikipedia
London, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.12.2011. 10:13h

Tekuća kriza u eurozoni i opasnost od slabljenja povjerenja postrošača guraju Britaniju u novu recesiji, upozorila je vodeća analitičko-savjetnička organizacija lijevog centra.

Britanija je suočena sa "sumornim" početkom za 2012. ali bi svako moguće usporavanje moglo da bude osujećeno padom inflacije, što bi povećalo potrošacku moć, objavio je Institut za istrazivanje javnih politika (IPPR).

"Dok ulazimo u 2012. izgleda da je riječ koja najbolje opisuje budućnost britanske ekonomije "sumorno", rekao je šef ekonomista organizacije Toni Dolfin.

"Kriza eurozone nije riješena i svaka zemlja je primorana da usvoji ekstremne mjere štednje koje će rezultirati velikim padom proizvodnje".

Ministar finansija Džordž Ozborn je generalno isključio ovakvu političku promjenu, navodeći niske troškove pozajmica Britanije kao opravdanje svog plana

Kada je u maju 2010. došla na vlast, britanska koaliciona vlada je objavila smanjenja u vrijednosti 81 milijarde funti (131 milijarde dolara, 92 milijarde eura) tokom pet godina kako bi smanjila javni deficit za koji krivi prethodnu laburističku vladu.

Ukoliko bi se opšte raspoloženje o mjerama štednje produbilo, to bi moglo uticati na povjerenje "u tolikoj mjeri da bi ekonomija utonula u recesiju," upozorio je Dolfin.

Ekonomisti tvrde da bi jedini način da se zemlja izvuče iz dvostruke recesije bio da se olabavi stezanje kaiša kako bi se podstakla potražnja.

Ministar finansija Džordž Ozborn je generalno isključio ovakvu političku promjenu, navodeći niske troškove pozajmica Britanije kao opravdanje svog plana.

"Bez mogućnosti smanjenja poreza ili nižih kamatnih stopa, neizvjesno je šta će u kratkoročnom periodu biti pokretač za više potrošnje privatnog sektora," rekao je Dolfin.

"U kratkoročnom pogledu, ekonomska politika je postala pitanje nade da će se nešto desiti - i to je razlog zašto su male šanse da 2012. bude srećna nova godina za britansku privredu," dodao je on.

Bonus video: