REAKCIJA NA PROTESTE

Medvedev bi reformama da smiri demonstrante

"Treba da damo svim aktivnim građanima zakonsku šansu da učestvuju u političkom životu", kazao je predsjednik Rusije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 08:17h

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je na reforme ruskog političkog sistema u pokušaju da umiri demonstrante koji su nedavno održali najveći protest otkako je na vlasti aktuelni premijer Vladimir Putin.

Obraćajući se parlamentu, Medvedev je između ostalog predložio ponovni izbor gubernatora na direktnim izborima, pojednostavljivanje procedure registracije partija, smanjenje broja potpisa birača neophodnih za učešće na predsjedničkim izborima, kao i promjenu izbornog sistema na izborima za Dumu, uvođenjem proporcionalnog sistema u 225 okruga.

Njegovi protivnici, koji pripremaju za subotu nove proteste širom Rusije, na kojima se očekuje oko 200.000 ljudi, odbacili su ponudu kao prazna obećanja privremenog predsjednika koji će se povući kako bi se Putin sljedeće godine vratio u Kremlj, prenio je Rojters.

„Danas, u novoj fazi razvoja naše države, podržavajući inicijativu premijera Vladimira Vladimiroviča Putina, predlažem sveobuhvatne reforme našeg političkog sistema“, kazao je Medvedev.

„Želim da kažem da slušam one koji govore da su potrebne promjene i razumijem ih. Treba da damo svim aktivnim građanima zakonsku šansu da učestvuju u političkom životu.“

Opozicija: Samo prazne riječi

Medvedev je takođe pozvao da se formira nezavisni „javni“ televizijski kanal.

Ovi potezi su bili namijenjeni da odgovore na pozive za promjenu desetina hiljada demonstranata koji protestuju od 4. decembra zbog neregularnosti na izborima, ali su Medvedev i Putin ignorisali glavni zahtjev – ponovno održavanje izbora.

Opozicija je ponudu ocijenila kao još praznih riječi čovjeka koji nije uspio da sprovede svoja obećanja otkako ga je Putin doveo na mjesto predsjednika.

Kopredsjednik Partije narodne slobode (PARNAS) Vladimir Riužkov kazao je da je Medvedev predložio samo polovične mjere.

Opozicija je ponudu ocijenila kao još praznih riječi čovjeka koji nije uspio da sprovede svoja obećanja otkako ga je Putin doveo na mjesto predsjednika.

Lider komunista Genadij Zjuganov izrazio je sumnju da će Medvedev moći da realizuje svoje planove.

„Vidjećete da Putinova ekipa ništa od toga neće dozvoliti. Već su postavili zadatak da na predsjedničkim izborima Putin pobijedi sa 60 odsto glasova, a to je, kako su pokazali parlamentarni izbori, nemoguće“, rekao je Zjuganov novinarima.

Vlasti su mijenjaju retoriku

Analitičari različito tumače predsjednikov govor.

Elena Panfilova iz organizacije Transparensi internešnal smatra da je predlog rezultat masovnog pritiska građana.

„Protesti su jedini razlog zašto su vlasti dramatično promijenile retoriku. Ništa se ne bi promijenilo da se nisu desili protesti”, kazala je Panfilova.

Direktor međunarodnog instituta za političku analizu Aleksej Muhin, međutim, tvrdi da je Medvedevljav govor bio u stvari upućen Putinu.

„Protesti su jedini razlog zašto su vlasti dramatično promijenile retoriku. Ništa se ne bi promijenilo da se nisu desili protesti”, kazala je Panfilova.

Marija Lipman iz moskovskog centra Karnegi smatra da je „apsurdno da predsjednik koji je već odustao od svog legitimnog prava da učestvuje u izbornoj trci govori o svojoj viziji i planovima za razvoj Rusije i njenu demokratizaciju u sljedećih 10 godina.”

„Suočeno sa masovnim protestima i sa padom popularnosti, rukovodstvo shvata da održavanje satusa quo više nije opcija i da ukoliko neće status quo imaju dva izlaza – ili da pojačaju represiju ili da se otvore, a protesti su pokazali da nema indikacija da je vlada spremna za represiju”, ocijenila je Lipmanova.

Galerija