Španski parlament izglasao Rahoja za novog premijera

Španski budžetski deficit je u 2010. godini dostigao 9,2 odsto BDP, a za ovu godinu je procjenjivan na oko šest odsto
0 komentar(a)
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.12.2011. 14:58h

Španski parlament izglasao je danas konzervativnog lidera Marijana Rahoja za novog premijera, pred kojim stoji težak zadatak da izvuče zemlju iz ekonomske krize.

Od ukupno 350 članova donjeg doma španskog parlamenta za Rahoja, čija je Narodna stranka osvojila apsolutnu većinu na izborima 20. novembra, glasalo je 187 poslanika, javila je agencija Frans pres.

Dužnost šefa vlade Rahoj će zvanično preuzeti sjutra u rezidenciji španskog kralja Huana Karlosa.

Rahoj je juče u parlamentu prvi put izložio svoj ekonomski plan, ističući da Španiji predstoje teška vremena, a da će cilj nove vlade biti da budžetski deficit sljedeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi eura.

Novi premijer, međutim, nije precizirao u kom sektoru će biti primijenjeno smanjenje potrošnje i povećanje poreza kako bi se budžetski deficit 2012. spustio na planiranih 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Španski budžetski deficit je u 2010. godini dostigao 9,2 odsto BDP, a za ovu godinu je procjenjivan na oko šest odsto.

Stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je 23 odsto, dok je čak 46 odsto radno sposobnog stanovništva nezaposleno među mlađima od 25 godina.

Među ključnim stavkama u planovima novog španskog premijera su reforme tržišta rada, kojima bi se podstaklo otvaranje novih radnih mjesta, kao i reforme poreskog sistema, kojima bi se pomoglo onima koji su sami sebi obezbijedili posao, kao i malim i srednjim preduzećima.

Bonus video: