STRAH OD IZOLACIJE

Kameron razgovarao s potencijalnim saveznicima u EU

Britanija, treća najveća privreda EU, ostala je po strani kada je 26 od 27 država članica predvođenih Njemačkom i Francuskom pristalo 9. decembra na dogovor o dubljoj ekonomskoj integraciji u cilju spašavanja eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 13:34h

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je s potencijalnim saveznicima u Evropskoj uniji u pokušaju da izbjegne izolaciju nakon što je stavio veto na promjene evropskog ugovora za omogućavanje još dublje fiskalne unije članica eurozone.

Britanija, treća najveća privreda EU-a, ostala je po strani kada je 26 od 27 država članica predvođenih Njemačkom i Francuskom pristalo 9. decembra na dogovor o dubljoj ekonomskoj integraciji u cilju spašavanja eura.

Kameron, koji je stavio veto na dogovor nakon što mu nije odobren zahtjev da Velika Britanija bude izuzeta iz određenog broja propisa o finansijskim kompanijama, održao je telefonske razgovore s nekoliko čelnika EU-a u utorak i srijedu, izjavio je njegov portparol.

Po njegovim riječima, Kameron je razgovarao s češkim premijerom Petrom Nečasom i švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom u srijedu, Kao i sa irskim premijerom Endom Kenijem u utorak.

"U ovim su se razgovorima čelnici dogovorili da će i dalje tijesno sarađivati po pitanjima EU-a, posebno što se tiče stvaranja radnih mjesta i povećavanja rasta kroz jedinstveno tržište. Složili su se da je prioritet evropske privrede i dalje sveobuhvatna i odlučna akcija za smanjenje duga i povećanja konkurentnosti", rekao je portparol.

Češka želi da o dogovoru glasa njen parlament, Švedska je u utorak još uvijek bila nesigurna oko potpisivanja, a Irska je zabrinuta da bi predloženi porez na panevropske finansijske transakcije mogao da naškodi njenim finansijama.

Preporučujemo za Vas