U stanu belgijskog napadača pronađen ženski leš

Žena je ubijena prije Amranijevog smrtonosnog pohoda na centralnom gradskom trgu gdje je otvorio vatru i bacio nekoliko eksploziva
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 09:23h

Otkrivena je i peta žrtva Nordina Amranija. Dva sata prije nego je počinio masakr u centru Lijeza, ubio je, u kući u kojoj je stanovao, spremačicu koja je radila kod njegovih komšija.

"Tijelo je pronađeno u skloništu koje je koristio", kazao je glavni tužilac u Liježu Sedric Visart de Bokarme.

Za još pet lica neizvjesna je prognoza da li će preživjeti, sedam lica su vrlo teško ranjeni, ali im je stanje stabilno.

Ukupno, ranjeno je 123 lica koji su smješteni u nekoliko bolnica, na sjeveru Belgije i u Mastrihtu, koji je u Holandiji, rekla je jutros na radijskim vijestima ministarka unutrašnjih poslova Žoel Milke.

Mnogi preživjeli imaće vrlo teške posljedice, a među njima ima i dosta mladi ljudi

Za mnoge ranjenike medicinska prognoza je neizvjesna. Mnogi preživjeli imaće vrlo teške posljedice, a među njima ima i dosta mladi ljudi.

Posebno je potresno da su među žrtvama dva učenika obližnje škole, od 15 i 17 godina, i dijete od 17 mjeseci. Mali Gabriel pogođen je metkom u potiljak, dok ga je majka, čekajući autobus, držala u naručju.

Amrani nije bio nasilan

Amranijev advokat rekao je da njegov klijent, usprkos velikom broju krivičnih djela, nije odavao čovjeka poremećenog uma i nije bio nasilan.

Slično je medijima ispričao i jedan Amranijev poznanik, koji nije mogao ni zamisliti da bi Amrani bio sposoban za ovakav zločin.

Nije pokazivao znakove duševne bolesti i nakon uslovnog puštanja na slobodu, društvo mu je omogućilo da završi zanat, tako da je imao zanimanje varioca, i imao je šanse, da uz pomoć socijalnih službi, koje se brinu za ponovno uključivanje bivših zatvorenika u društvo, nađe stalan posao.

Imao je i djevojku, kojoj je dan prije masakra, prebacio na bankovni račun određenu sumu novaca.

Nije pokazivao znakove duševne bolesti i nakon uslovnog puštanja na slobodu, društvo mu je omogućilo da završi zanat

Jedino šta se moglo primijetiti, kažu svjedoci, bilo je da je bio uznemiren da bi Sud mogao konstatovati da je prekršio uslovnu slobodu i ponovo ga vratiti u zatvor. Amrani je trebao da se pojavi pred sudijom u 13:30, a sat prije počinio je masakr.

Bio fanatik oružja

Ali, usprkos takvim svjedočenjima, zna se da je Amrani bio fanatik oružja.

Kad je 2008. godine uhapšen, osim 2800 biljaka marihuane, nađen je pravi arsenal. Imao je 10 hiljada dijelova rastavljenog oružja, i "stotine i stotine" kutija razne municije. Među oružjem je bilo raketnih bacača, kao i raznolikog automatskog oružja, kao kalašnjikova, falovki, a također i snajpera, pištolja....

Sjutra Dan žalosti

Učenicima obližnje srednje škole od kojih su mnogi, kao i dvojica ubijenih, šetali na trgu na pauzi za ručak, ili su bili slobodni, pošto su završili testove prije božićnih praznika, pruža se psihološka pomoć.

Procjenjuje se da bi broj žrtava bio daleko veći da je taj dan, kako je bilo predviđeno, bio počeo sa radom božićni vašar. Ali, gradonačelnik je otvaranje odložio zbog najave velikog nevremena koje je trebalo zahvatiti taj dio Belgije.

Očekuje se da se sutra u Belgiji proglasi Dan žalosti.

Novi premijer Elio di Rupo koji je već došao u Lijež, izjavio je da je užasnut zlodjelom, a dolazak su najavili belgijski kralj i kraljica.

Belgijski kralj i kraljica

Galerija

Bonus video: