U oružanom napadu u Liježu četvoro mrtvih i 123 ranjenih

Nordin Amrani je ranije osuđivan na 58 mjeseci zatvora zbog ilegalnog posjedovanja i trgovine oružjem i drogom
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 21:15h

Četvoro mrtvih, 123 ranjenih od kojih 7 teško zvanični je bilans oružanog napada koji se desio u 12.30 u sjevernobelgijskom gradu Liježu.

Među poginulima je i 33-godišnji napadač Nordin Amrani koji je na Trgu Sen Lamber bacio tri bombe i potom pucao iz puške i pištolja na prolaznike.

Amrani je ranije osuđivan na 58 mjeseci zatvora zbog ilegalnog posjedovanja i trgovine oružjem i drogom. Poslije napada Amrani je izvršio samoubistvo.

Među žrtvama su, prenosi Beta, dvije maloljetne osobe i jedna 75-godišnja žena, dok je nekoliko ranjenih u kritičnom stanju. Policija i dalje istražuje motive napada.

Novi belgijski premijer Elio di Rupo posjetio je poslije napada Lijež. Di Rupo je izjavio da je užasnut zbog onoga što se dogodilo.

Belgijski radio javio je u vijestima u 16 sati da su scene sa trga St Lamber, u centru Liježa bile nadrealne.

"Ljudi su padali kao pokošeni", rekao je očevidac kojeg prenosi belgijski radio. Nakon toga, uspeo se na nadstrešnicu pekare ispred koje je stao, iz torbe izvadio četiri ručne bombe koje je bacao prema većim grupama ljudi, a najviše ih je ranio kod autobuske stanice gradskog prevoza.

Napokon, izvadio je pištolj, pucao, a zatim izvršio samoubistvo.

Htio da oslobodi osumnjičene iz Palate pravde?

Prema sadašnjim podacima, počinilac je bio sam. Prve interpretacije odnosile su se na to da je Amrani (33) htio da oslobodi nekog od osumnjičenih iz obližnje Palate pravde u kojoj se vodi procesi za organizovani kriminal, ali to nije potvrđeno.

Među mrtvima je jedan 16 godišnji učenik, a među teško ranjenima nekoliko djece, od koje jedno, vrlo teško, od 2 godine.

Galerija

Bonus video: