Ruske agencije kriju pad popularnosti Putina

Ruska vlada se u subotu suočila sa najvećim protestima opozicije od 2000. kad je Putin došao u Kremlj
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 17:01h

Ruska agencija za ispitivanje javnog mnjenja FOM, bliska vlasti, saopštila je da neće objaviti rezultate anketa o popularnosti najmoćnijeg čovjeka u zemlji, Vladimira Putina koji se suočava sa do sada neviđenih protestima.

"I dalje sprovodimo nedjeljne ankete. Ali rezultate više nećemo objavljivati", rekla je portparol FOM-a u telefonskom razgovoru za agenciju Frans pres, ali nije htjela da kaže svoje ime.

Na pitanje da li ima neki razlog zbog kojeg neće da se predstavi rekla je da nema.

Posljednje ankete FOM-a o popularnosti Putina (54,4 odsto podrške javnosti) i sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva (51,2 odsto) objavljene su 27. novembra. Do tada su se objavljivale na nedjeljnoj bazi.

Iako su te brojke bile visoke, posljednju godinu su u naglu padu.

Tako je Putin početkom novembra 2010. uživao povjerenje 69,5 odsto građana, a Medvedev 64 odsto.

Agencija Vciom, takođe bliska vlasti, saopštila je agenciji AFP da će narednu anketu o popularnosti dvojice čelnih ljudi Rusije objaviti u četvrtak, a agencija bliska opoziciji, Levada, najavila je rezultate za kraj decembra.

Putin, sadašnji premijer, kandidat je na predsjedničkim izborima u martu 2012.

Ako pobijedi na tim izborima, vratiće se na predsjedničku dužnost koju je obavljao od 2000. do 2008. i koju je morao da prepusti Medvedevu jer ruski ustav ne dozvoljava više od dva uzastopna mandata.

Ruska vlada se u subotu suočila sa najvećim protestima opozicije od 2000. kad je Putin došao u Kremlj. U Moskvi je protestovalo između 50.000 i 80.000 ljudi.

Demonstranti traže poništenje pobjede Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima na kojima je osvojila nešto manje od 50 odsto glasova, što je skoro 15 odsto manje nego 2007.

Opozicija i izborni posmatrači su prijavili veliki broj nepravilnosti.

Bonus video: