Presudna sedmica za Evropsku uniju

Hitne odluke evropskih lidera traži i njemački kancelar Angela Merkel, uz poruku da je potrebna politička hrabrost da se naprave izmjene Lisabonskog ugovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 11:12h

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da lideri eurozone moraju da preduzmu rizik i pokrenu značajniju prekograničnu integraciju na samitu sledeće sedmice, ili će se evropski monetarni blok raspasti.

"Došli smo do trenutka u kome moraju da budu napravljeni ozbiljni izbori i donesu ozbiljne odluke", kazao je Ren u srijedu u Evropskom parlamentu (EP).

Njegova izjava dolazi uoči samita EU 8. i 9. decembra na kome će se raspravljati o prijedlozima za izmjenu osnivačkih ugovora Unije, prenio je AFP.

"Ekonomska i monetarna unija će morati da bude ostvarena kroz mnogo dublju integraciju ili ćemo morati da prihvatimo postepenu dezintegraciju Unije koja postoji duže od pola vijeka", istakao je Rehn.

Na jedinstvo poziva i Međunarodni monetarni fond.

“Drago nam je što vidimo da su brojne zemlje eurozone spremne da se uhvate u koštac sa suštinom krize, i preduzmu mjere za povratak povjerenja. Te mjere treba, pod jedan, primijeniti, a pod dva, osigurati da pokriju sve potrebne elemente. Tada će Međunarodni monetarni fond priskočiti u pomoć svakoj zemlji koja to zatraži”, kaže Kristin Lagard, direktorka MMF-a.

Hitne odluke evropskih lidera traži i njemački kancelar Angela Merkel, uz poruku da je potrebna politička hrabrost da se naprave izmjene Lisabonskog ugovora.

“Izmjene su potrebne da bi se povratilo povjerenje tržišta i osiguralo poštovanje pakta o stabilnosti. Do sada je bilo više od 60 grubih prekršaja, zemlje su se sve više zaduživale. Njemačka će stati iza zajedničke odluke”, kaže Angela Merkel, kancelarka Njemačke, javlja RTS.

Galerija

Bonus video: