Odobrena nova tranša pomoći Grčkoj

Zemlje eurozone u tranši učestvuju sa 5,8 milijardi eura, dok preostale 2,2 milijarde obezbjeđuje Međunarodni monetarni fond
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 20:58h

Ministri eurozone konačno su potvrdili da je odobrena isplata tranše pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura, izjavio je neimenovani diplomata EU.

"To je urađeno", naveo je diplomata nakon što su ministri ostalih 16 zemalja prihvatili da su svi uslovi, koji su stavljeni pred Atinu nakon zamrzavanja pomoći u avgustu, sada ispunjeni, prenijela je agencija AFP.

Zemlje eurozone u tranši učestvuju sa 5,8 milijardi eura, dok preostale 2,2 milijarde obezbjeđuje Međunarodni monetarni fond.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je prije sastanka Eurogrupe u Briselu izjavio da Grčka ispunjava sve neohodne uslove za isplatu sledeće tranše međunarodne pomoći, koja joj je preko potrebna da bi izbegla bankrot.

Evropa bi mogla da zatraži pomoć MMF-a

Ministri eurozone su se tokom sastanka borili da povećaju obim fonda za spasavanje evrozone i naveli da je moguće da će zatražiti pomoć od MMF-a, nakon što su troškovi zaduživanja Italije danas postavili novi rekord, dostigavši gotovo osam odsto.

Pošto se Njemačka protivi ideji da Evropska centralna banka (ECB) obezbijedi sredstva za EFSF ili preuzme ulogu "kreditora posljednjeg utočišta", eurozona mora da pronađe način da smiri tržišta

Ministri će dogovoriti detalje o proširenju Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) da bi on mogao da pomogne Italiji ili Španiji ukoliko im pomoć bude potrebna, iako otežani tržišni uslovi znače da prvobitni plan za proširenje fonda na bilion eura neće biti ostvaren.

Zvaničnici napominju da bi novi fond mogao da bude formiran u januaru, ali to bi moglo da bude suviše kasno.

"Razmatrali smo proširenje fonda privatnim novcem, ali time bi fond bio uvećan za dva ili 2,5 puta, što nije dovoljno, tako da moramo da tražimo druga rešenja, a po mom mišljenju to bi mogao da bude MMF", rekao je holandski ministar.

Pošto se Njemačka protivi ideji da Evropska centralna banka (ECB) obezbijedi sredstva za EFSF ili preuzme ulogu "kreditora posljednjeg utočišta", eurozona mora da pronađe način da smiri tržišta, a ECB ne pokazuje znake reakcije na sve glasnije pozive da značajno poveća obim kupovine obveznica evropskih zemalja.

Galerija

Bonus video: