Grčka odustala od referenduma, opozicija traži izbore

Lider grčke opozicije Antonis Samaras ponovo je danas zatražio raspisivanje prijevremenih izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 12:16h

Ovim činom je istovremeno odbio poziv grčkog premijera Jorgosa Papandreua da učestvuje u široj vladinoj koaliciji.

"Maske su pale, Papandreu je odbio naš predlog, čime na sebe preuzima ogromnu odgovornost, a izbori su jedino rješenje", naveo je u saopštenju svoje stranke Samaras, lider Nove demokratije, druge najuticajnije političke snage u Grčkoj.

Samaras je time reagovao na Papandreuov poziv na formiranje šire vladine koalicije, kako bi bio usvojen plan evropskih zemalja za otpis duga te zemlje. Premijer je taj apel uputio prije nego što je u parlamentu kasno sinoć izglasano povjerenje vladi.

Papandreu je rekao da je vladi neophodna "šira i iskrena podrška" i ocijenio da je plan zemalja članica euro-zone usvojen prije nekoliko dana u Briselu "odlučujući za budućnost zemlje", a možda i posljednja šansa da Grčka izbjegne bankrot.

On je rekao da bi prijevremeni izbori koje je tražila opozicija vodili zemlju u "katastrofu".

Prema njegovim riječima, u slučaju raspisivanja izbora, rad parlamenta bi zbog izborne kampanje nekoliko nedjelja bio prekinut, i to u trenutku kada treba da se izglasa serija zakona, među kojima je budžet za sljedeću godinu.

Merkel: Evropi će trebati 10 godina za finansijski oporavak

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas u nedjeljnoj video poruci upućenoj svojim sunarodnicima, objavljenoj na njenoj internet stranici, izjavila da smatra da će Evropi trebati deset godina za finansijski oporavak i izlazak iz dužničke krize, prenosi Frans pres.

Proces rješenja dužničke krize "put je koji zahtijeva puno napora i kojim ćemo se kretati korak po korak", rekla je Merkel nakon samita G20 održanog u četvrtak i petak u Kanu, koji je uglavnom bio posvećen pitanju dužničke krize u Evropi.

"Dužnička kriza neće proći odjednom. Sigurno će trebati desetak godina da ponovno budemo u boljoj poziciji", rekla je kancelarka, istaknuvši potrebu da sve zemlje euro zone ograniče svoju zaduženost.

"Svako u Evropi mora da učini maksimalan napor i ispuni sve svoje zadatke", rekla je njemačka kancelarka.

Papandreuova vlada ipak dobila povjerenje

Grčki parlament je sinoć ipak izglasao povjerenje Vladi premijera Papandreua. Za njegovu je vladu glasalo 153 poslanika, dok je 144 bilo protiv.

Papandreu je time izbjegao vanredne izbore kao i potpisivanje sporazuma o spasu Grčke čime bi se produbila i kriza u eurozoni. Takođe, još ostaje pod znakom pitanja Papandreuova pozicija premijera, a njegovog nasljednika mnogi vide u ministru finansija Evangelosu Venizelosu.

" Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovo izabran", kazao je Papandreu.

Papandreu je dodao da će se sastati sa čelnicima četiri opozicione stranke kako bi formirali širu koalicionu vladu. Dodao je i da će se danas sastati s predsjednikom države da razmotre to pitanje.

Ujedno, nova vlada bi prijevremene izbore navodno trebala da raspiše za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran.

Dogovor koji daje sigurnost

"Uspjeh je bio da osiguramo dogovor sa Evropskom unijom o otpisu dugova. To je dogovor koji nam daje sigurnost, koji nam garantuje ostanak u uniji, koji briše veliki dio naših zajmova i osigurava vrlo niske kamate. Ovo će nam olakšati posao u idućih nekoliko godina. Ne smijemo izgubiti ovaj dogovor, on je nacionalni prioritet", kazao je grčki premijer Papandreu poslanicima u vatrenom govoru u parlamentu prije izglasavanja povjerenja.

"Ovo je velika prilika, možda i zadnja, da obnovimo našu zemlju. Inače, bićemo prosjaci", rekao je u govoru dužem od pola sata. Dodao je kako bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili katastrofa za njihovu državu.

"U političkom sistemu nam je potreban najširi mogući dogovor", kazao je juče u parlamentu ministar zaštite okoline Papakonstantinou o ratifikaciji spašavanja Grčke od strane Evropske unije.

"Dogovor o otpisu dugova to zahtijeva. Zbog toga je Vlada tražila glas povjerenja"rekao je.

Pobuna stranačkih kolega

Socijalistička stranka premijera Papandreoua PASOK u parlamentu ima većinu, ali bilo je pitanje hoće li dobiti povjerenje zato što je nekolicina njegovih poslanika zaprijetila da mu neće dati glas.

"Ovo nije glas za premijera. Ovo je glas za nastavak rada naše Vlade. Biće katastrofalno za nas ako ne dobijemo glas povjerenja zato što će se stvoriti pravi politički haos, a tim će se "nahraniti" i anarhija na ulicama", kazala je poslanica PASOK-a Elena Panaritis.

Na samitu država G20 koji ee juče završio u Kanu predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo je kazao da se nada da će Grčka ostati u Evropi, ali da država mora da preuzme odgovornost koju ima kao članica unije.

S druge strane, grčki ministar finansija Evangelos Venizelos rekao je jučer Evropskoj komisiji da neće biti referenduma na kojem bi se glasalo treba li EU da otpiše polovinu grčkog duga.

Bonus video: