EU razmišlja o zabrani javnog objavljivaja kreditnih rejtinga

Pogrešna kreditna procjena najjačih agencija može biti jedan od uzroka produbljivanja krize, pogotovo u evropskim zemljama kojima, poput Grčke, Italije ili Španije, prijeti bankrot.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 08:37h

Moguće je da će Evropska komisija zatražiti zabranu javnog objavljivanja kreditnih rejtinga, kojima agencije "Moody's", "Standard&Poor's" i slični, kroje sudbinu čitavih naroda.

Ovo je predlog evropskog povjerenika za unutarašnje tržište Mihaela Barniera, koji je rekao da pogrešna kreditna procjena najjačih agencija može biti jedan od uzroka produbljivanja krize, pogotovo u evropskim zemljama kojima, poput Grčke, Italije ili Španije, prijeti bankrot.

"Smatram da je legitimno imati poseban tretman ako je neka zemlja u pregovorima za program pomoći MMF-a ili Evropskog fonda za finansijsku stabilnost", pojasnio je Barnier. Iako njegov predlog o cenzurisanju kreditnih agencija neće lako proći u praksi, vjerovatno ga najviše priželjkuje Francuska, kojoj su ove nedjelje iz agencije "Moody's" zaprijetili da će joj srušiti kreditni rejting koji je trenutno najviši mogući.

Bonus video: