Američke kompanije namještale cijene banana u južnoj Evropi

Dvije kompanije su dogovarale nedjeljne prodajne cijene i o tome razmjenjivale informacije, navedeno je u saopštenju Komisije
0 komentar(a)
banana, Foto: Shutterstock.com
banana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.10.2011. 06:52h

Evropska komisija je okrivila američke kompanije “Pasifik frut” i “Čikita brends internešenel” za namještanje cijena banana koje su prodavale u južnoj Evropi.

“Čikita” je izbjegla kaznu zbog nezakonitog fiksiranja cijena banana, koje su prodavane u Grčkoj, Italiji i Portugaliji u periodu između jula 2004. i aprila 2005. jer je vlastima dala informacije o tom kartelu.

Njen partner u kartelu “Pasifik frut”, koji banane prodaje pod markom “bonita”, dobio je, međutim, kaznu od 8,9 miliona eura (12,1 milion dolara), prenijela je francuska agencija AFP.

Te dvije kompanije su dogovarale nedjeljne prodajne cijene i o tome razmjenjivale informacije, navedeno je u saopštenju Komisije. “One su, čineći to, direktno nanosile štetu potrošačima.

Postoje samo dva načina da se izbjegne kazna - da se uzdrže od pravljenja kartela ili, ukoliko su već u kartelu, da se što prije pokaju i obavijeste Komisiju o tome”, izjavio je komesar Evropske unije za konkurenciju Hoakin Almunija.

Ovo je drugi slučaj kartela u trgovini bananama u EU tokom posljednjih godina.

Komisija je u oktobru 2008. kaznila kompanije “Dal fud” i “Vajhert GmbH” sa 60 miliona dolara zbog namještanja cijena banana u osam sjevernih članica EU u periodu između 2000. i 2002.

“Čikita” je i tada bila dio tog kartela, ali nije bila kažnjena jer je prva obavjestila Komisiju o tome.

Bonus video: