Britanija strahuje od bombaša samoubica

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji živi više od 200 bombaša samoubica koji planiraju da izvrše napade, piše britanska štampa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 14:26h

Britanskim ministrima je skrenutna pažnja na mogućnost da bi se napadi bombaša samoubica mogli dogoditi za vrijeme Olimpijskih igara u toj zemlji naredne godine.

Tajni izvještaji britanske vlade navode da je oko 2.000 ekstremista nastanjeno u Velikoj Britaniji. Tamošnje obavještajne službe strahuju da bi se napadi mogli desiti na javnim mjestima, prije nego na sportskim terenima.

Jedan od izvora britanske štampe je rekao da bi se ekstremisti mogli spriječiti jedino "slučajnim presretanjem" ili u operacijama obavještajnih službi.

Misleći na samoubilački napad u Londonu 2005. godine jedan zvaničnik obavještajnih agencija je rekao:

"Možda smo imali samo jedan uspješan samoubilački napad u Velikoj Britaniji, ali to ne znači da ih ne može biti još. Teroristi se stalno obučavaju i prilagođavaju novim uslovima", rekao je izvor.

Čak su i objavljeni dokumenti na Vikiliksu pokazalu da su službenici tajne službe MI6 vjerovali da će se Velika Britanija suočiti sa talasom terorističkih napada.

U Britaniji je u ovoj godini oslobođeno 70 terorista čije se kretanje neće moći pratiti.

"Ovi ljudi zahtijevaju maksimalan nadzor, a mi nećemo biti u mogućnosti to učinimo", izjavio je izvor.

Bonus video: