Za njemačke Pirate glasalo bi 9 odsto birača, ušli bi u Bundestag

Podrška "piratima" od devet odsto proističe iz velikog nezadovoljstva birača drugim partijama
0 komentar(a)
pirati, Foto: Dailymail.co.uk
pirati, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 09.10.2011. 17:06h

Većina Njemaca bi željela da u budućem mandatu Njemačkom vlada ''velika koalicija'' demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata, a svega 12 odsto bi željelo sadašnju koaliciju demohrišćana i liberala, pokazala je anketa koju je objavio ''Bild am zontag''.

Pravo iznenađenje, sudeći po rezultati ankete, je Partija pirata, iznikla iz protesta koja je nedavno na izborima u Berlinu postigla ogroman uspjeh i za koju bi, na saveznom nivou, glasalo čak devet odsto birača, što bi joj omogućilo ulazak u Bundestag.

Oko 41 odsto Njemaca je mišljenja da bi socijaldemokrate (čiji je posljednji kancelar Gerhard Šreder) i demohrišćani zajedno najbolje mogli da riješe probleme države, dok 33 odsto vjeruje da bi to bili socijaldemokrate i partija Zeleni, koju je nekada vodio bivši šef njemačke diplomatije Joška Fišer.

Podrška "piratima" od devet odsto proističe iz velikog nezadovoljstva birača drugim partijama.

Kada je riječ o aktuelnom savezu demohrišćana i liberala, koje sada vodio vicekancelar Filip Rosler, još svega 12 odsto Njemaca bi željelo takvu koaliciju.

Za besplatnu muziku, proizvodnju kanabisa

Za demohrišćane kancelara Merkel bi, kada bi u nedjelju bili izbori, glasalo 32 odsto, a za liberale jedva tri odsto, tako da bi sadašnja vladajuća koalicija imala podršku 35 odsto Njemaca.

Za socijademokrate bi glasalo standardnih 28 odsto, a za Zelene 17, odnosno, ukupno bi ovi prirodni politički saveznici imali 45 odsto glasova, a Ljevica, nastala spajanjem nasljednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG partije sedam odsto.

Najvažniji ciljevi ''pirata'', partije o kojoj se već govori kao o specifičnom političkom elementu su više slobode na internetu, više zaštite podataka, manje video-nadgledanja, ukidanje biometrijskih pasoša, pravo na besplatne kopije, recimo, muzike na internetu- a osim toga, u berlinskom programu partije našli su se i zahtjevi za legalizaciju snabdjevanja ''za sopstvene potrebe'' kanabisom, odnosno, proizvodima od kanabisa.

Bonus video: