GRČKA KRIZA

Međunarodni inspektori opet u Atini

Međunarodni inspektori vratili su se danas u Atinu da nastave procjenu reformi u Grčkoj i odrede da li da preporuče da ta prezadužena država dobije ključnu ratu paketa pomoći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 14:44h

Takozvana trojka, koju čine zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije, prekinula je svoju procjenu ranije ove godine nezadovoljna što nijesu ispunjeni ciljevi u štednji i što je odloženo sprovođenje reformi koje Grčka mora da sprovede kako bi dobila sljedeću ratu pomoći.

Grčka se od maja oslanja na redovne isplate iz paketa pomoći vrijednog 110 milijardi eura od drugih članica eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda. Grčkoj je odobren u julu još jedan paket pomoći vrijedan 109 milijardi eura, ali njegove detalje još treba utanačiti.

Očekivalo se da će trojka odbobriti sljedeću tranšu od osam milijardi eura početkom septembera.

Grčka je saopštila da će bez te pomoći ostati bez sredstva sredinom oktobra poslije čega neće moći da isplaćuje plate i penzije.

Vlada u Atini je najavila niz dodatnih mjera štednje pošto je otišla trojka, među kojima je smanjenje penzija, novi porezi i otpuštanje 30.000 javnih službenika sa skraćenim radnim vremenom.

Preporučujemo za Vas