Počeo 'Oktoberfest', narodni praznik piva u Minhenu

Počinje se uvjek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vrijeme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina
114 pregleda 0 komentar(a)
oktobarfest, Foto: Thelocal.de
oktobarfest, Foto: Thelocal.de
Ažurirano: 17.09.2011. 12:05h

U Minhenu je otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koji su defilovali ulicama bavarske prijestonice, počeo tradicionalni "Oktoberfest", koji će do 3. oktobra okupiti više od šest miliona posjetilaca.

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak 178. najvećeg narodnog festivala i praznika piva na svijetu, pripala je gradonačelniku Minhena, kao i decenijama ranije.

Organizatori očekuju da će se za vrijeme festivala domaćini i gosti popiti više od šest miliona litara piva, koje po običaju služe lijepe i vješte bavarske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama, na oduševljenje gostiju iz Evrope, Amerike, Australije...

"Oktoberfest", zaštitni znak Bavarske, održava se duže od 190 godina. Sve je počelo konjičkom trkom na svadi prestolonasljednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske 1810. godine, i zato se poljana na kojoj se održava festival naziva "Terezine llivade".

U početku je bilo planirano da zabava u znak sjećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dvije nedjelje.

Počinje se uvjek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vrijeme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina.

Osim pojačane bezbjednosti, ovogodišnji "Oktoberfest" će ponuditi i više tradicije, ponosno kažu organizatori, dok mediji ukazuju na rast cijena, kao jedan od negativnih strana zabave i pišu da će krigla piva biti i devet eura, a pola pečenog pileta deset eura.

Kao i ranije, muzika i alkohol, dio su ove zabave, a ovaj put mediji upozoravaju da će gosti smjeti da plešu samo na klupama, a ne i na stolovima. ž

Kada je riječ o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se na toj fešti popije onoliko miliona litara piva koliko ima posjetilaca.

Doduše, ima i gostiju koji ne piju pivo, ali zato oni drugi upotpune bilans popijenih krigli.

Na vašaru će, kao i obično, pored velikog broja najboljih bavarskih piva, biti tradicionalnih jela - pečenih volova, bijelih kobasica, koljenica i liciderskih srca, mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, obećavaju organizatori...

Bonus video: