Evropska komisija bi da sva vozila imaju sistem za hitne pozive

Sistem funkcioniše tako što u slučaju nezgode sam pozove liniju za hitne slučajeve na broj 112 i omogući hitnoj pomoći da tačno lokalizuje mesto nesreće
0 komentar(a)
Auta, Foto: Arhiva Vijesti
Auta, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.09.2011. 06:59h

Evropska komisija (EK) želi da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji do 2015. godine budu opremljeni sistemom za automatske hitne pozive - e-kol (eCall).

Sistem funkcioniše tako što u slučaju nezgode sam pozove liniju za hitne slučajeve na broj 112 i omogući hitnoj pomoći da tačno lokalizuje mesto nesreće.

Komisija je usvojila preporuku za zemlje članice EU u kojima ih poziva da modernizuju infrastrukturu operatera mobilne telefonije tako da pozivi preko e-kola budu efikasno povezani s hitnom pomoći.

"Taj sistem sačuvaće stotine života i smanjiti bol i patnju žrtvama saobraćajnih nesreća", izjavila je evropska komesarka za digitalnu agendu Nili Krus.

Potpuno funkcionisanje e-kola bi trebalo do 2015. godine da bude uvedeno, pored zemalja EU i na Islandu, u Norveškoj, Švajcarskoj i u Hrvatskoj, navela je komisija.

Zahvaljujući toj tehnologiji, prema procjeni EK, moguće je ubrzati dolazak hitne pomoći na mjesto nesreće za 40 odsto u gradovima, a za polovinu u seoskim područjima

Trenutno je automatskim sistemom za hitne pozive u Uniji opremljeno samo oko 0,7 odsto putničkih automobila. Troškovi za ugradnju sistema u nova vozila se procjenju na nepunih 100 eura, prenijela je agencija ČTK.

Bonus video: