Poljska, Rumunija i Litvanija saučesnici CIA u kidnapovanju

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg oštro je osudio evropske zemlje koje su između 2001. i 2004. pomagale agentima CIA da kidnapuju osumnjičene za terorizam
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 11:52h

Evropske zemlje koje su saučestvovale u otmicama i mučenjima pod patronatom američkih obavještajaca moraju se pozvati na odgovornost, poručeno je ponedjeljak iz Savjeta Evrope.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg oštro je u današnjem saopštenju osudio evropske zemlje koje su između 2001. i 2004. u sklopu tajnog američkog programa pomagale agentima CIA da kidnapuju osumnjičene za terorizam, prebaciju ih na "tajne lokacije" gdje su potom mnogi bili podvrgnuti mučenju.

"Riječ je o sistematskom i flagrantnom kršenju ljudskih prava", naveo je komesar Hamarberg, i prozvao prije svega Poljsku, Rumuniju i Litvaniju, za koje je utvrđeno da su dozvolili operativcima CIA da koriste njihove aerodrome i baze prilikom transporta osumnjičenih.

Hamerberg je ukazao da su interne istrage koje su dosad vođene u tim zemljama dale nikakve ili polovične rezultate , kao i da pomenute zemlje i danas odbijaju da preuzmu odgovornost za svoje učesće u akcijama koje su bile u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Mora se ustanoviti puna istina, uz čvrste garancije da se ovakva vrsta saradnje više nikad ne ponovi", rekao je Hamarberg, i dodao da će u suprotnom evropski sistem zastite ljudskih prava pretrpjeti "nepopravljivu štetu".

Bonus video: