neizvjesna budućnost

Dominik Stros-Kan hladno dočekan u Francuskoj

Elegantno obučen i nasmijan, Stros-Kan je sat kasnije stigao u svoj stan na šarmantnom pariskom Plas de Vož
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 20:14h

Dominik Stros-Kan, čije je nade da postane predsjednik države uništio skandal oko seksualnog napada, vratio se u Francusku, suočivši se sa hladnim javnim dočekom i nelagodom među njegovim političkim saveznicima.

Bivši lider Međunarodnog monetarnog fonda je sletio na pariski aerodrom Šarl de Gol oko sedam sati sa suprugom Anom Sinkler. Policijska pratnja je par munjevitom brzinom sprovela kroz terminal, pored novinara koji su čekali, i uvela u automobil, prenijela je agencija Rojters.

Elegantno obučen i nasmijan, Stros-Kan je sat kasnije stigao u svoj stan na šarmantnom pariskom Plas de Vož (Trgu Vogeza). On je mahao, ali nije dao izjavu novinarima.

„Razmišljam o njegovoj, i radosti Ane Sinkler, što su se vratili ovdje“, kazao je novinarima na Trgu Vogeza Džek Long, bivši ljevičarski ministar obrazovanja i kulture i komšija para.

„Ono što mu, kao socijalisti i prijatelji, dugujemo, jeste da ga ovdje srdačno, prijateljski i veselo dočekamo“.

Srdačna dobrodošlica

Međutim, jedan posmatrač je povikao, dovoljno glasno da ga čuju Stros-Kan i njegova supruga, dok su stajali u dvorištu svoje stambene zgrade: „Ti si jedno odvratno stvorenje. Idi i liječi se negdje drugo“.

Stros-Kanova savjetnica za odnose sa javnošću, An Homel, rekla je novinarima da on neće davati nikakve izjave. „Možete svi otići. On se neće vratiti“.

Njegov povratak u domovinu obilježava kraj tromjesečne borbe sa njujorškim pravosudnim sistemom nakon što je bio optužen za pokušaj silovanja jedne hotelske sobarice u Njujorku. Slučaj je odbačen nakon što je njen kredibilitet doveden u pitanje.

Elegantno obučen i nasmijan, Stros-Kan je sat kasnije stigao u svoj stan na šarmantnom pariskom Plas de Vož (Trgu Vogeza)

„To je sramota za Francusku“, kazala je 50-godišnja Klod, koja živi blizu Stros-Kanovih. „On je bio moj kandidat“.

Fransoa Puponi, saveznik i gradonačelnik pariskog predgrađa Sersel, gdje je kasnih 90-ih Stros-Kan obavljao istu funkciju, smatra da će mu trebati vremena da povrati svoj imidž. „Ono što je bitno je to da se vratio u Francusku. Biće u stanju da bistrije razmišlja o budućnosti“, kazao je za televiziju LCI.

Stros-Kan, kome je aplaudirala šačica pristalica među novinarima kada je stigao na aerodrom, je takođe dobio aplauz od svojih bivših kolega u MMF-u kada je prošle sedmice otišao da im se lično izvini.

On je, takođe, obećao da će objasniti što mu se desilo kada dođe u Francusku.

„On će progovoriti o tome“, kazala je za LCI Mišel Saba, bliska saradnica Stros-Kana.

Možda se vrati politici

Šokantno hapšenje bivšeg ministra finansija, jednog od najtalentovanijih ekonomskih stručnjaka u Francuskoj, izazvao je pometnju na političkoj sceni zemlje, a opozicioni socijalisti su bili primorani da traže alternativne kandidate.

Veliki broj bivših pristalica Stros-Kana sada je prešao na stranu Fransoa Olanda, koji ima najveću podršku javnog mnjenja za kandidata iz tabora socijalista, ili njegove rivalke Martin Obri.

Međutim, navodi Rojters, njegovi saradnici tvrde da je on odlučan da se u budućnosti vrati politici, ili doprinoseći izbornoj kampanji socijalista ili preuzimajući neku funkciju u budućoj ljevičarskoj vladi.

Drugi smatraju da će on izabrati neku funkciju na evropskom ili međunarodnom nivou, zbog iskustva stečenog vodeći MMF kroz globalnu finansijsku krizu od 2007. do 2009. godine.

„Potrebna su nam njegova mišljenja, njegov glas, i u nekom obliku, njegovo djelovanje“, rekao je za LCI njegov saradnik Žan-Mari le Gije, a prenio Rojters.

„Potrebna su nam njegova mišljenja, njegov glas, i u nekom obliku, njegovo djelovanje“, rekao je za LCI njegov saradnik Žan-Mari le Gije, a prenio Rojters.

Ni u danima uoči njegovog povratka, socijalisti nisu prekinuli nelagodno ćutanje o Stros-Kanovoj budućoj ulozi.

Ukoliko ljevica pobijedi u aprilu, što je prema anketama moguće, dvije trećine birača ne bi željelo da on preuzme neku funkciju u vladi, pokazalo je jedno nedavno ispitivanje javnog mnjenja.

Uprkos prvobitnom bijesu zbog načina na koji je pred američkim kamerama vođen sa lisicama, mnoge u Francuskoj su uznemirili otkriveni detalji o privatnom životu Stros-Kana i njegovoj reputaciji ženskaroša.

Njegovih problemima nije kraj, pošto se i dalje suočava sa privatnom tužbom u Njujorku i optužbom za pokušaj silovanja 30 godina mlađe Tristan Bano u Francuskoj.

Preporučujemo za Vas