SUSRET ŽIPE-HODŽAJ

Francuska podržava teritorijalni integritet Kosova

Ministar spoljnjih poslova Kosova Enver Hodžaj razgovarao je danas u Parizu sa francuskim šefom diplomatije Alenom Žipeom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 00:10h

Žipe je izrazio podršku teritorijalnom integritetu Kosova, saopšteno je iz MIP-a Kosova.

Kako se navodi, ministar Žipe je dao čvrsta obećanje da Francuska ostaje snažan prijatelj i partner Kosova i da podržava puno razumevanje za vladavinu zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

"U očima Francuske, teritorijalni integritet Kosova se ne dovodi u pitanje", kazao je Žipe.

On je izrazio podršku napretku na Kosovu na političkom, ekonomskom i socijalnom planu.

"Francuska podržava Kosovo u njegovom nastojanju za konsolidaciju i međunarodni legitimitet. Talas posljednjih priznanja je u tom smislu veoma značajan", ocijenio je Žipe.

Kako se dodaje u saopštenju kosovoskog MIP-a, francuski ministar je istakao da Kosovo ima evropsku budućnost i da je on lično angažovan

za dobijanje smjernica za proces liberalizacije viza za Kosova.

Ministar Hodžaj je informisao Žipea o situaciji na Kosovu ističući da je Kosovo stabilna država na Balkanu.

Hodžaj je informisao Žipea da je situacija na sjeveru Kosova rezultat odbijanja Srbije da prihvati carinske pečate Kosova, navodi se u saopštenju.

"Kao posljedica toga, Vlada Kosova je preduzela mjere reciprociteta u odnosu na robe iz Srbije, pošto je Kosovo tri posljednje godine bilo u naravnopravnom odnosu u slobodnoj trgovini, jer je Srbija izvozila na Kosovo, dok Kosovo nije moglo da izvozi u Srbiju niti da koristi tranzit kroz Srbiju za EU. Vlada je bila odlučna da mjere  reciprociteta ostvari na svim graničnim prelazima", kazao je Hodžaj.

On je istakao da Policija Kosova nije vršila nasilje na sjeveru, već su to činile "ilegalne strukture Srbije na teritoriji Kosova koje su blokirale puteve i vršile nasilje unutar teritorije Republike Kosovo".

"Nema stabilnosti i mira na sjeveru Kosova bez raspuštanja ilegalnih srpskih državnih struktura, koje su paramilitarne strukture bezbjednosti i policije države Srbije", kazao je Hodžaj.

Tokom boravka u Francuskoj, Hodžaj će, kako je najavljeno iz MIP-a, imati mnogobrojne susrete sa značajnim ličnostima iz svijeta politike i diplomatama zemalja koje još uvek nijesu priznale Kosovo.