Pronađen legendarni okrugli sto kralja Artura?

Tim arheologa sa Univerziteta Glazgov sproveo je prvo neinvazivno istraživanje terena u maju i junu i otkrio da postoji "okrugla struktura" starija od onih vidljivih
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 15:25h

Arheolozi u Škotskoj pronašli su ''kružnu strukturu'' ispod Kings nota u Stirlingu za koju vjeruju da bi mogla da bude legendarni okrugli sto kralja Artura

Kings not, nekadašnje kraljevske bašte u blizini zamka Stirling, već godinama svojom misterioznošću i geometrijskim strukturama mame i posjetioce i stručnjake.

Iako Not datira iz 1620-ih, vjeruje se da je centralno zaravnjeno uzvišenje mnogo starije i dovodi se u vezu sa kraljem Arturom, koji je vladao Britanijom krajem petog i početkom šestog vijeka.

Tim arheologa sa Univerziteta Glazgov sproveo je prvo neinvazivno istraživanje terena u maju i junu i otkrio da postoji "okrugla struktura" starija od onih vidljivih.

Istoričar Džon Harison iz Lokalnog istorijskog društva Stirlinga, koje je i iniciralo projekat, rekao je da su arheolozi locirali kružni jarak i druge strukture ispod Kings nota.

''Ovo otkriće pokazuje da se vrt nalazi na ostacima mnogo starijeg nalazišta i baca novo sjvetlo na tradicionalno vjerovanje da se u blizini nalazi okrugli sto kralja Artura'', rekao je on.

Stotinama godina kolaju razne priče o misterioznim vrtovima, uključujući i onu da se tu nalazio okrugli sto oko koga je Artur okupljao svoje vitezove.

Vjeruje se da dio nalazišta datira još iz Gvozdenog doba ili ranog srednjeg vijeka, a neki smatraju i da je tu bila rimska tvrđava.

Harison, koji 20 godina proučava Kings not, izjavio je da je riječ o misteriji ''koju dokumenta ne mogu da riješe, ali bi geofizika mogla da pruži novi uvid u situaciju''.

''Naravno, ne možemo da kažemo da je kralj Artur bio tamo, ali struktura koja okružuje centar Nota mogla bi da objasni priče i vjerovanja koja se vezuju za ovaj kraj'', smatra on.

Bonus video: