Norveška želi nazad brod koji je potonuo prije 80 godina

Olupina sada leži na dnu zaliva Kembridž u Nanavutu ali je veliki dio vidljiv iznad ledenih voda u kojima decenijama leži dobro očuvana
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 09:48h

Osamdeset godina nakon što je potonuo u kanadskom Arktiku, brod „Mod” istraživača Roalda Amundsena mogao bi ponovo da zaplovi preko Atlantika i postane centralni dio kolekcije novog muzeja u Norveškoj.

Kanada, međutim, mora da pristane na ovaj plan norveških investitora kome se žestoko protive lokalci sa kanadske teritorije Nanavut koji žele da zadrže brod koji je postao velika turistička atrakcija.

Olupina sada leži na dnu zaliva Kembridž u Nanavutu ali je veliki dio vidljiv iznad ledenih voda u kojima decenijama leži dobro očuvana.

„Hladna i čista voda Arktika pomogla je da ovaj izvanredno snažan brod od hrastovine ostane dobro očuvan”, rekao je Jan Vangard, Norvežanin koji je nedavno posietio olupinu kako bi razmotrio tehničke probleme podizanja broda, prenosi Frans pres.

Vađenje olupine za godinu dana?

Uz finansijsku pomoć biznismena Espena Tandberga i njegove braće, operacija vađenja olupine mogla bi da počne za godinu dana.

Olupina će iz vode biti podignuta uz pomoć balona i barže koja će je odšlepati do Askera gdje je i porinut 1917. godine i gdje bi trebalo da bude izložena u muzeju koji će izgraditi Tandbergovi.

Olupina će iz vode biti podignuta uz pomoć balona i barže

Brojni stanovnici zaliva Kembridž protive se gubitku važnog dijela svoje istorije koji je takođe postao i turistička atrakcija na dalekom sjeveru Kanade.

Njih podržava Međunarodni savet za spomenike i nalazišta koji želi da olupina bude očuvana u postojećem stanju na istočnom dijelu Sjeverozapadnog prolaza.

Bonus video: