Miran protest u Birmingemu zbog pogibije tri mladića

Nakon njihove pogibije nastala je opasnost od izbijanja sukoba između Azijaca i crnačkih grupa u tom kraju
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 19:42h

Grupe građana održale su u Birmingemu miran protest zbog pogibije tri osobe tokom nereda u tom drugom po veličini engleskom gradu.

Više desetina ljudi okupilo se u dijelu grada u kojem je muslimane Haruna Džahana (20) i braću Šazida Alija (30) i Abdula Musavira (31) u srijedu pregazio auto u velikoj brzini. Oni su bili dio grupe koja je štitila prodavnice u vlasništvu Pakistanaca od izgrednika.

Nakon njihove pogibije nastala je opasnost od izbijanja sukoba između Azijaca i crnačkih grupa u tom kraju, ali su pozivi na mir i jedinstvo koje je uputio Džahanov otac za sada uvaženi, ukazuje AP.

Tarik Džahan se zajedno sa članovima porodica drugih žrtava danas obratio ljudima sa bine na kojoj je pisalo "Jedan grad, jedan glas za mir".

S majicom na kojoj su bila ispitana imena žrtava, Džahan je rekao da prizor lokalne zajednice koja se okupila jača njegovo vjerovanje da trojica mladića nisu stradala bez razloga.

Stariji brat poginule braće, Abdul Kvadus, zahvalio je prisutnima na podršci i pozvao lokalnu zajednicu da ostane ujedinjena.

Za pogibiju tri muslimana su optuženi Džošua Donald (26) i 17-godišnji mladić čije ime nije objavljeno zbog toga što je maloljetan.

Oni su danas izvedeni pred sud s tri tačke otpužnice za ubistvo. Obojica su poslije kraćeg saslušanja zadržana u pritvoru.

Bonus video: