Više hiljada dodatnih policajaca u britanskim gradovima

Britanski premijer, Kameron, najavio je da će policajci ostati u patrolama tokom vikenda, kako se ne bi ponovilo nasilje koje je prethodnih dana potresalo London i druge veće gradove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 12:33h

Nekoliko hiljada dodatnih policajaca angažovano je tokom vikenda u britanskim gradovima kako bi spriječili moguće izbijanje novih nereda i pljački.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) najavio je da će policajci ostati u patrolama tokom vikenda, kako se ne bi ponovilo nasilje koje je prethodnih dana potresalo London i druge veće gradove.

Više od 700 osoba, uglavnom tinejdžera, privedeno je prethodnih dana u nemirima u Londonu, a ukupno 1.700 ih je privedeno u svim britanskim gradovima. U neredima je opljačkan veliki broj prodavnica, a zapaljeno je više zgrada i automobila.

Samo u Londonu od četvrtka je angažovano 16.000 policajaca, što je tri puta više nego na početku izbijanja nereda. Sudovi u Londonu, Birmingemu i Mančesteru od srijede rade neprekidno, kako bi što prije bili procesuirani svi privedeni.

Britanska policija ranije je saopštila da razmatra mogućnost ograničavanja upotrebe društvenih mreža poput Tvitera i Fejsbuka i servisa kao što je Blekberi mesindžer, jer preko njih učesnici nereda koordiniraju svoje aktivnosti.

Dodatni razlog za zabrinutost policije je i to što danas počinje fudbalsko prvenstvo u Britaniji, što predstavlja novi bezbjednosni rizik.

Povod za izbijanje nereda bilo je ubistvo 29-godišnjeg Marka Dagana (Duggan). Njega je policija ubila pod nerazjašnjenim okolnostima na ulicama londonske četvrti Totenhem 4. avgusta, što je izazvalo talas nezadovoljstva koji se potom pretvorio u nerede.

Bonus video: