Stanovnici njemačkog gradića skrivaju jermensku porodicu od protjerivanja

Termin povratka, prošli utorak, bio je utvrđen, ali porodica se nije našla u avionu i više od deset dana joj se ne može ući u trag
0 komentar(a)
mecklenburg, Foto: Planetware.com
mecklenburg, Foto: Planetware.com
Ažurirano: 11.08.2011. 10:32h

U Kilungsbornu, u istočno-njemačkoj pokrajini Meklendurg-Prednja Pomeranija, gdje se sljedećeg mjeseca održavaju pokrajinski izbori, građani više od deset dana kriju jednu jermensku, azilantsku porodicu, kako bi spriječili njihovo protjerivanje, nazad, u domovinu.

''Izborna borba u Meklenburg - Prednjoj Pomeraniji ulazi u vruću fazu'', piše politički nedjeljnik ''Špigel'', povodom slučaja jermenske porodice Bavejans, koja već 13 godina živi Kilungsbornu, na obalama Baltika i u čiju ''priču'' se uključio i šef pokrajinske vlade Ervin Zelering.

Jermenac Artur Bavejan, njegova žena Kristina i dvoje djece, rođene u Njemačkoj, za koje se kaže da imaju dobre ocjene, da su sportisti, a porodica prihvaćena, trebalo je da, prema odlukama nadležnih intitucija, budu vraćeni u Jermeniju.

Termin povratka, prošli utorak, bio je utvrđen, ali porodica se nije našla u avionu i više od deset dana joj se ne može ući u trag.

To znači, piše ''Špigel'' da su građani sakrili porodicu od policije i, da bi zaštitili Jermence - oca, koji se bavi prodajom brze hrane, majku, koja pomaže starijim i dvoje dobre djece - izašli i na ulice.

Na ulicama se okupilo oko 200 ljudi, piše ovaj nedjeljnik, ocjenjujući da je to puno svijeta za malo primorsko mjesto.

''Radi se, prije svega, o djeci. Ako bi ih izručili u Armeniju, bili bi oni tamo stranci. Čovijek ne može, jednostavno, 13 godina života spakovati u kofer'', rekao je jedan kolega oca armenske porodice, koja pri odlasku iz Njemačke, prema opštim propisima, smije da ponese samo 12 kilograma prtljaga po osobi.

Pošto je priča o Jermencima izazvala pažnju, šef ove pokrajine, smještene na Baltiku i granici prema Poljskoj, Zelering, obećao je da se se slučaj još jednom ispitati i nadležna komisija ponovo tome odlučivati.

Bonus video: