Medvedev: Južna Osetija neće biti pripojena Rusiji

Medvedev je rekao da bi pozdravio sazivanje međunarodnog tribunala za predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, ali je dodao da je i to sada nerealno
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 06:11h

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da za sada nema pretpostavki za ujedinjenje ruske Sjeverne Osetije i gruzijske Južne Osetije, kao ni za pripajanje Južne Osetije Rusiji.

"Mislim da u sadašnjem momentu nema nikakvih ni pravnih, ni faktičkih pretpostavki za to" rekao je Medvedev u intervjuu gruzijskom Prvom kavkaskom kanalu, ruskoj TV Russia Today i radiju Eho Moskve, uoči trogodišnjice rusko-gruzijskog oružanog sukoba.

On je istakao da Rusija ima velike šanse da stupi u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO). Tome se protivi Gruzija, ali Medvedev je ukazao da to neće biti predmet trgovine između Moskve i Tbilisija.

"Ako gruzijsko rukovodstvo bude mudro, to bi mogla da bude tačka oko koje bi se moglo početi obnavljanje najpre trgovinsko-ekonomskih odnosa, a potom, možda i diplomatskih odnosa", kazao je Medvedev.

On je, međutim, ukazao da ako Gruzija oko ulaska Rusije u STO pokuša da progura promjenu političke realnosti, "to neće poći".

"I ovdje, čak po cijenu ulaska u STO, nećemo se složiti", dodao je on.

Medvedev je rekao da bi pozdravio sazivanje međunarodnog tribunala za predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, ali je dodao da je i to sada nerealno.

"Smatram da je to (napad gruzijskih snaga na Južnu Osetiju 2008. godine) bilo očigledno kršenje normi međunarodnog prava", kazao je ruski predsjednik.

Bonus video: