Štrajk u javnom prevozu širom Italije

„Javni prevoz ne samo da treba biti zaštićen, već i ojačan, kako bi se smanjio privatni saobraćaj u gradovima“, poruka je sindikata
68 pregleda 0 komentar(a)
tRGA sVETOG pETRA U rIMU, Foto: Arhiva Vijesti
tRGA sVETOG pETRA U rIMU, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.07.2011. 08:36h

Zaposleni u javnom prevozu su danas, u gotovo svim italijanskim gradovima, stupili u štrajk kako bi se izborili za povećanje zarada i bolji položaj u novom kolektivnom ugovoru.

U većim gradovima je štrajk izazvao velike probleme u saobraćaju. Mnogi građani Rima i Milana zbog obustave rada vozača autobusa, tramvaja i djelimično podzemne željeznice, koriste privatne automobile.

Zaposleni u javnom prevozu stupili su u štrajk poslije jutarnjeg špica, kako bi građani uspjeli da dođu na vrijeme na posao, a najavljeno je da će i u večernjim satima prevoziti putnike kako bi se vratili s posla.

Inače i železničari su od četvrtka u štrajku.

Sindikati zahtevaju novi kolektivni ugovor za zaposlene u javnom prevozu u kome traže povećanje minimalnih primanja, kao i veće zalaganje protiv nesigurnih poslova reformom zakonom o radu.

„Javni prevoz ne samo da treba biti zaštićen, već i ojačan, kako bi se smanjio privatni saobraćaj u gradovima“, poruka je sindikata.

Bonus video: