Dok su Britanci stezali kaiš princ Čarls dodatno trošio

Povećanje troškova izazvalo je kritike u javnosti u vrijeme kada britanska vlada pravi duboke rezove u sektoru javne potrošnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 19:49h

Princ Čarls je, dok su njegovi podanici bili prinuđeni da stegnu kajiš usled strogih mjera štednje, prošle godine svoje poreske obveznike koštao 18 odsto više, navode strane agencije.

Prihod koji britanska vlada odobrava prestolonasljedniku porastao je za 17,9 odsto - sa 1,66 miliona na 1,96 miliona funti, piše u godišnjem finansijskom izvještaju.

Veći dio troškova otpada na putovanja, jer su Čarls i njegova supruga Kamila tokom prethodne fiskalne godine "prevalili" više od 54.700 kilometara u okviru službenih posjeta.

Porastu su posebno doprinijeli troškovi za avionske i vozne karte koji su dostigli 1,08 miliona funti, iako je princ Čarls manje putovao nego prethodne godine.

"Zašto, zaboga, poreski obveznici i dalje finansiraju njegov raskošan stil života kada se javne službe primoravaju na štednju?"

Troškove putovanja u Kanadu pokrila je kanadska vlada.

Njegovi lični rashodi, koji se ne finansiraju iz budžeta, povećani su za 50 odsto - na 2,5 miliona funti, dijelom zbog troškova koje je imao oko vjenčanja svog starijeg sina, princa Vilijama, ali najviše zbog toga što je Čarls povećao iznose svojih donacija u humanitarne svrhe.

Povećanje troškova izazvalo je kritike u javnosti u vrijeme kada britanska vlada pravi duboke rezove u sektoru javne potrošnje koji će dovesti do otpuštanja velikog broja zaposlenih.

"Čarlsovi troškovi se nekontrolisano povećavaju", upozorio je predstavnik Repablika, najuticajnije britanske antimonarhističke grupe.

"Zašto, zaboga, poreski obveznici i dalje finansiraju njegov raskošan stil života kada se javne službe primoravaju na štednju?" - upitao se on.

Bonus video: