Kina širi svoj uticaj i u Evropi

Kineski premijer je na novoj evropskoj turneji, svojom posjetom Mađarskoj demonstrirao moć kineskog modela kapitalističkog socijalizma.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 16:44h

Prije godinu dana, premijer kineske Vlade, Ven Žibao posjetio je Grčku, Italiju i Tursku, ali rezultati te turneje nijesu bili ni izbliza spektakularni kao što je početak najnovijeg obilaska Dalekog zapada. Na današnjoj konferenciji za novinare u Budimpešti Žibao je objavio da će Kina kupiti mađarske državne obveznice i usput im odobriti kredit od okruglih milijardu eura.

Nakon Budimpešte, Žibaoa očekuje posjeta Berlinu i Londonu, kako bi najviše zaničnike tih zemalja uvjerio u dobre namjere Kine. Kineska banka za državni razvoj već godinama kupuje velike količine američkih državnih obveznica, što ih je učinilo najvećim pojedinačnim povjeriocem Obaminih ministara. Naravno, nakon ovolike trgovine obveznica, glasovi koji se bune protiv kineskog modela kapitalističkog socijalizma u SAD su potpuno utišani, a ljudska prava postala su sporedna kategorija.

Žibao u Budimpešti nije iznosio brojke vezane za kupovinu državnih obveznica, dok je Viktor Orban presretno izjavio kako je Mađarska zaključila novi sporazum s Kinom koji je od velikog značaja.

Bonus video: